Smid da den mand ud af studiet

Bjarne Riis er cykelekspert på TV2! Farfar lader den lige stå et øjeblik. Den er god nok: Bjarne Riis er cykelekspert og skærmtrold.

Smid da den mand ud af studiet
Foto: All Over Press

Dansk tv stråler for tiden. Det er sportssommer…
Først havde vi De Europæiske Lege i Aserbajdsjan, hvor menneskerettighedsforkæmpere bliver tævet helt og halvt ihjel i fængslet. Det distraherer nu ikke god gedigen sportsjournalistik, når der er medaljer i farvandet. Og lad os nu ikke blande tingene sammen. Nej, for fanden da.
Nu er der så Tour de France på TV2. Her sidder cykeljournalisten Dennis Ritter, cykelromantikeren Jørgen Leth og dopingsynderen Rolf Sørensen og ævler i uendelighed. I år har de så fået selskab af en lidt mere fåmælt herre – og han er ekspert! Bjarne Riis hedder han. Den er god nok. Du læste rigtig: Bjarne Riis er TV2’s cykelsportsekspert. En mand, der igennem hele den aktive karriere løj om sit massive dopingbrug. Og som fortsatte med at lyve, da han i 2007 sagde undskyld til det danske folk. Dér glemte han nemlig at fortælle om hans aktive medvirken til og medviden om massivt dopingbrug på de hold, han var ejer af. Lige som han i øvrigt glemte – i parentes bemærket – at fortælle, hvordan dopingmisbruget var organiseret – og hvem bagmændene var.

READ: WOMEN’S CYCLING PEDALLING FORWARD

TV2’s udnævnelse af Bjarne Riis kommer kun få uger efter, at Anti Doping Danmark (ADD) offentliggjorde rapporten ’Rapport om doping i dansk cykelsport 1998-2015’. Her konkluderes: ’Det er undersøgelsesgruppens vurdering, at der uden forældelsesfrist i Antidopingreglerne ville være grundlag for, at ADD rejste dopingsag mod Bjarne Riis for overtrædelse af DIF’s daværende dopingregulativs paragraf 6, stk. 8 om den, der tilskynder eller medvirker til, at en person anvender doping’.
Og der fortsættes: ’Bjarne Riis har erkendt, at han som holdejer og ledende sportsdirektør, mens Tyler Hamilton var ansat på Riis’ hold, var vidende om, at Tyler Hamilton samarbejdede med Fuentes om brug af bloddoping’.
’Bjarne Riis har opfordret Bo Hamburger til at skaffe epo til Jörg Jaksche’.
’Der foregik omfattende brug af kortison på Riis’ hold, uden at der var en medicinsk gyldig grund herfor’.
’Bjarne Riis var i sin egenskab af holdejer og ledende sportsdirektør vidende om, at også andre ryttere på holdet end Tyler Hamilton brugte doping’.

Uanede tv-perspektiver

Man kunne næsten blive ved med at remse op fra ADD-rapporten. En rapport, der stort set kan betegnes som et karakterdrab på en Bjarne Riis i cykelsportens tjeneste. Og altså nu i TV2’s. Det distraherer dog ikke på TV2’s redaktionsgange. Snarere tværtimod. For TV2 har rettighederne i Danmark til Tour de France, og der skal sælges billetter til sommerens store tv-show. Og det mener man åbenbart, at Bjarne Riis gør. For money talks – det gør journalistik åbenbart ikke.
Den lader farfar lige stå et øjeblik.

READ: A CHAMPION’S FIGHT

Cykelsportens største danske lovbryder sælger billetter, skaffer seere og annoncører på TV2. Det giver uanede perspektiver for tv-markedet. Hell Angels-talsmanden Jønke som strafferetslig ekspert på TV2? Formanden for Danskernes Parti som indvandrer-ekspert? Sam Mansour som religions-ekspert?
Der er uanede muligheder, og farfar er ikke i tvivl om, at underholdningsværdien nok kan hæves en del. Men så alligevel… Smid Bjarne Riis ud af det tv-studie…