Sebastian Coe står ved roret

IAAF valgte i dag den legendariske britiske løber Sebastian Coe som ny præsident.

Sebastian Coe står ved roret
Foto: All Over Press

Det bliver britiske Sebastian Coe, der skal forsøge at bringe det internationale atletikforbund, IAAF, levende igennem århundredets dopingstorm i den så populære idrætsgren.
Det blev en realitet i dag, onsdag, da Coe slog Sergey Bubka i kampen om den ledige præsidentpost på IAAF’s kongres. Coe fik 115 stemmer mod Bubkas 92.

LÆS OGSÅ: DUKKEFØREREN

”Det er en stor dag i mit liv. Der er intet job, jeg har været så godt forberedt til – og jeg vil gå til det med stor alvor og stort engagement,” lød det blandt andet i takketalen fra Sebastian Coe.

En snu ræv

Den tidligere mellemdistanceløber er en rutineret ræv på de idrætspolitiske og politiske gulve. Han er tidligere konservativt parlamentsmedlem i Storbritannien, tidligere chef for organisationskomitéen bag OL i London 2012, præsident for den britiske olympiske komité, BOA, ambassadør for verdens største sportsfirma, Nike, og bestyrelsesformand i pr-firmaet CSM Sports & Entertainment, datterselskab af Chime Communications. I egenskab af sidstnævnte position hjalp Sebastian Coe Aserbaisjan til at blive vært for de første europæiske lege i 2015 – og han hjalp også selvsamme nation til at få fire EM-kampe i fodbold i 2020.
Sport Executive har tidligere indgående beskrevet Aserbaisjan og regimets forhold til menneskerettigheder og demokrati.

LÆS OGSÅ: IAAF VIL DOPINGTESTE FÆRRE VED VM

Udover sine mange mægtige positioner i idrættens verden, der altså nu også rummer præsidentposten i IAAF og et medlemskab af IOC, har Sebastian Coe også formået at omgås de rigtige mennesker. Blandt hans nære allierede er Ahmad Al-Sabah – bedre kendt som dukkeføreren i international idræt med godt hold i IOC-præsidenten Thomas Bach, IHF-præsidenten Hassan Mustafa, FIFA-præsidenten Sepp Blatter – og altså nu IAAF-præsidenten Sebastian Coe. Sheiken fra Kuwait er desuden blandt meget andet medlem af IOC, medlem af FIFA’s eksekutivkomité og præsident for de nationale olympiske komitéer.
Sebastian Coe kommer til magten i IAAF midt i en dopingstorm, efter at en tysk dokumentarfilm og Sunday Times tilsyneladende har afsløret massivt dopingsnyd i sporten – med forbundets vidende. Foreløbig er 28 kendte internationale atleter blevet suspenderet, og 1500 meter løberen Asli Cakir Alptekin har fået frataget guldmedaljen fra OL i London 2012. Sebastian Coe afviste før valget doping-påstandene i de to medier, men har dog lovet at sætte massive ressourcer ind på at fange dopingsyndere i fremtiden.

LÆS OGSÅ: SLYNGELSTREGER I IAAF

Sebastian Coe afløser Lamine Diack. Senegaleseren har siddet på magten i IAAF i de sidste 16 år – og er kendt som en af de mere korrupte mænd i international idræt. Han har således tidligere fået en advarsel af IOC for korruption.

LÆS PÅ FREDAG: INTERNATIONALE SPORTSORGANISATIONER OG MENNESKERETTIGHEDERNE