Så er der doping

Nååh, nej, curling. Farfar er klar til Vinter-OL. Legene, hvor nummer ti ender som guldvinder en håndfuld år efter begivenheden.

Så er der doping
Foto: IOC

Den er god nok.
Der er gået fire år.
Nu skal vi følge curling, kælk, halfpipe, 3.000 meter stafet på skøjter, skiskydning og kunstskøjteløb. Hvad angår den sidste idræt, har farfar dog allerede indført lidt ’olympisk snyd’, det må man nemlig godt, og en passant bemærket, ’at det dog er ærgerligt, at kunstskøjteløb er strøget af det olympiske program’. Just in case, hvis nu farmor skulle få ejendommelige lyster. Jeg mener, ’Say yes to the dress’ er trods alt nok for farfars ellers så stålsatte nerver.
Men farfar er parat til Vinter-OL i Pyeongchang, Sydkorea.

LÆS OGSÅ: DE DANSKE ATLETER VED OL

Farfar har sågar foretaget den nødvendige research, så han kan råbe dommersnyd, når de danske curlingkvinder taber, og snakke om smøringsproblemer, når Martin Møller ender som nummer 50 i langrend. Farfar kan dog allerede på forhånd trøste den gode Møller, idet han formentlig om 20 år ender med guldmedaljen, fordi alle de andre viser sig at være bloddopet, når en eller anden nævenyttig journalist efter årevis gravearbejde i tyvstjålne lækkede mails kan dokumentere endnu en omgang olympisk svindel.
I hvert fald påviser en database med 2.000 langrendsløbere fra 2001 til 2010, som ARD er i besiddelse af, at en ud af tre medaljevindere i nordisk skisport ved OL og VM har haft mistænkelige blodværdier. Det er dog bare en detalje.

Statslig snyd er ok

Det er imidlertid ikke det eneste mistænkelige ved OL, vinter eller sommer. Farfar bliver helt træt. Han vil hellere se noget curling. I december 2016 kom således den længe ventede McLaren Rapport, der stort set konstaterede, at hele det russiske hold var dopet ved Vinter-OL i Sochi 2014. Hvordan fanden de andre atleter, der ved enkelte lejligheder slog de megapumpede russere, så træner, undrer farfar en del? Men det er en detalje.

LÆS OGSÅ: PUTIN VIDSTE ALT OM DOPING

Lige som det er en detalje, at ’det russiske olympiske snyd’ gik hele vejen op i det statslige apparat, helt op til præsident Putin, ifølge Grigory Rodchenkov, daværende direktør for det russiske antidoping laboratorium. Direktøren anfører yderligere, at det statslige organiserede dopingsnyd har foregået hele tiden – ved OL i 2012 og videre tilbage. Rodchenkov lever nu på en skjult adresse i USA, angiveligt med en kontrakt på sit hoved og et slæng af lejemordere i slipstrømmen. Lige som flere af hans medarbejdere er omkommet ved mystiske ulykker i Moskva og omegn. Men det er, som sagt, en detalje, der end ikke får præsidenten for Den Internationale Olympiske Komité (IOC), Thomas Bach, til at nævne overfor vennen Putin, at ’orienteringsløb med skydning efter levende mål’ endnu ikke er på det olympiske program. Tværtimod deltager 168 russere i Pyeongchang nu under navnet ’olympiske sportsfolk fra Rusland’. Farfar har ikke helt fattet forskellen, men som man siger i den olympiske familie: ’The games must go on and on and on and on’.

Lidt korruption gør ikke noget

Der er i det hele taget mange detaljer, der ikke rigtig hænger sammen i den selvsupplerende private forening kaldet IOC, der af en eller anden mystisk grund har sat sig på alverdens sport.
Rundt i gaderne i Pyeongchang går eksempelvis Sheikh Ahmad Al-Fahad Al-Sabah. Manden fra Mellemøsten med det flotte navn er medlem af familien IOC. Han kaldes også dukkeføreren eller kongemageren og er manden bag IOC-præsident Thomas Bach, FIFA-præsident Gianni Infantino og IHF-præsident Hassan Moustafa – og i øvrigt uanede mængder olie-penge. Men så er der lige den lille detalje, at Al-Sabah er korrupt. Han er således en af mændene i den store FIFA-skandale, der i disse uger og måneder oprulles i New York via FBI og det amerikanske retssystem. Men Sheikh Ahmad Al-Fahad Al-Sabah er stadig et ærværdigt medlem af IOC.

LÆS OGSÅ: KONGEMAGEREN ER KORRUPT

Farfar bliver helt distraheret fra curling-sportens mange taktiske finesser og er i stedet begyndt at tænke over, hvad der egentlig menes med det dér begreb, ’den olympiske familie’, som Thomas Bach nævner igen og igen. Det får i farfars mund en bittersød smag…
Rundt omkring blandt notabiliteterne i Pyeongchang går også en mængde af præsidenterne for de nationale olympiske komitéer, der repræsenterer IOC i hver eneste nation verden over.
En af dem er José ’Peping’ Cojuangco Jr. Den 83-årige mand er præsident for Den Filippinske Olympiske Komité (POC), og hans datter, Mikaela Cojuangco Jaworski, er overraskende nok IOC-medlem. Det er nok det, IOC mener med ’den olympiske familie’? Men det er igen en detalje.
Hvad værre er – José ’Peping’ Cojuangco Jr. er i hjemlandet beskyldt for bedrageri, formedelst godt 16 millioner danske kroner – nuppet fra den filippinske stat i perioden 2010-16, hvor hans nevø var præsident for Filippinerne. Derudover er den ældre herres seneste ’demokratiske’ valg til POC-præsident i november 2016 kendt ulovligt i retten i Pasig City og efterfølgende i appelretten, fordi han udelukkede modkandidaten. Da farfar spurgte IOC, om det virkeligt var foreneligt med et embede repræsenterende IOC og de olympiske værdier, lød svaret i et kort sammendrag: ”José ’Peping’ Cojuangco Jr. har forklaret det hele for IOC, og alt er i orden.”

LÆS OGSÅ: IT’S ALL ABOUT MONEY, POWER AND POLITICS

Men det er – igen – detaljer, detaljer, detaljer. Når nu OL og sport handler om ”at bidrage til opbygningen af en fredelig og bedre verden ved at uddanne unge mennesker via sport i overensstemmelse med Olympisme og dets værdier”. Farfar må nok konstatere, at han tilsyneladende ikke helt har forstået de olympiske værdier?

Forfatningerne er ikke sport

Men en ting er farfar – og hans manglende abstraktionsniveau. Har de danske repræsentanter for IOC forstået de sande olympiske værdier?
For nylig blev formanden for DIF og DOK, Niels Nygaard, valgt som næstformand i Den Europæiske Olympiske Komité (EOC), repræsenterende samtlige nationale olympiske komitéer i Europa. Komitéen arrangerer bl.a. European Games, næste gang i Hviderusland 2019. Her regerer Aleksandr Lukasjenko med hård hånd og talrige brud på stort set alle tænkelige menneskerettigheder, og det har han gjort siden 1994. Det kan derfor næppe komme som en overraskelse for EOC, at det i farfars hoved ikke er et valg i de sande olympiske værdiers ånd. Eller måske har farfar misforstået det igen og fortabt sig i detaljen om menneskerettigheder?

LÆS OGSÅ: MENNESKERETTIGHEDER I HVIDERUSLAND

De første Europæiske Lege blev i øvrigt afholdt i Aserbajdsjan, hvor Ilham Aliyev i mistænkelig grad ligner og agerer som Lukasjenko.
Danmark fører sig også frem i selve IOC. Her klemte Kronprins Frederik sig nemlig ind i 2009, og han har siddet dér lige siden. I parentes bemærket – IOC elsker royale mennesker i foreningens midte.
Det har journalisten Lars Jørgensen netop skrevet en bog om, ’Kronprins Frederik af Danmark – Konge af en anden verden’. Den skulle efter sigende, farfar har endnu ikke læst den, rejse en række essentielle forfatningsmæssige problemstillinger i forhold til den danske Grundlov. I hvert fald konstaterer Søren Riiskjær, tidligere afdelingsleder i DGI og nu bestyrer af bloggen ’Dansk Idrætspolitik’, følgende: ”Efter endt læsning sidder man tilbage med nogle helt fundamentale spørgsmål til det konstitutionelle monarki. Nogle spørgsmål om, hvorvidt Kongehuset repræsenteret ved Kronprinsen kan sidde anbefalinger fra regeringen overhørig, og hvorvidt Kongehuset kan føre sin egen politik i modstrid med den folkevalgte regerings politik.”
”Når Kronprinsen bevidst overhører den rådgivning og de anbefalinger, han får fra de demokratisk valgte institutioner i Danmark, stiller han selvsamme institutioner i et frygteligt dilemma. De er efterfølgende tvunget til at forsvare hans valg, selv om de er uenige eller bare ubekvemme. For hvis ikke de gjorde det, ville det åbenbare en uenighed mellem Kongehus og Folketing og dermed udløse en forfatningskrise, som stort set ingen politikere er interesseret i endsige tør kaste sig ud i. En undsigelse af Kronprinsens handlinger er derfor umulig. Hvis Kronprinsen bevidst benytter sig af dette dilemma, trækker han ganske store veksler på den danske Grundlov.”

LÆS OGSÅ: DANSK IDRÆTSPOLITIK

Det vil I høre meget mere om, når farfar bliver radiostjerne. Selvfølgelig på en hemmelig kanal kaldet ’Den Anden Radio’ (D2R). Mens I venter, kan I se lidt doping, nååh, nej, curling.