Regler gælder for alle de andre

Børnehandel er en integreret del af europæisk topfodbold.

Regler gælder for alle de andre
Foto: Foot Solidaire

Nede i Rom løber Pietro Tomaselli rundt og tryller på AS Romas akademi. Den 11-årige knægt har fået romerne til at drømme om en ny Francesco Totti. Det er imidlertid ikke blot romerne, der drømmer hede drømme om denne wonderkid – internationale medier, som Daily Mail, Mirror og Bleacher Report, har også skrevet begejstret om det unge boldfænomen. Ja, ifølge medierne har Real Madrid, FC Barcelona, Manchester United og Manchester City sågar også haft fangarmene ude efter Pietro Tomaselli, men drengen og hans familie valgte AS Roma grundet familiens italienske herkomst. Der er bare den hage ved hele dette eventyr – Pietro Tomaselli er født og opvokset i Bruxelles og hentet til AS Roma fra Anderlechts fodboldakademi i efteråret 2014 – i en alder af ni år, idet han er født 17. november 2004. Det vil sige, at Pietro Tomaselli træner og spiller i AS Roma i strid med ’FIFA’s Rules on Minor’.

Toppen af isbjerget

Det er blot et eksempel på, hvordan international børnehandel foregår igen og igen i europæisk topfodbold. I december 2014 blev FC Barcelona dømt for at bryde ’FIFA’s Rules on Minor’, og i januar 2016 led Real Madrid og Atletico Madrid samme skæbne. Det er imidlertid kun toppen af isbjerget – for hverken FC Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid eller AS Roma kan karakteriseres som klassens slemme dreng. En stikprøve, Sport Executive har foretaget, viser således, at Inter har ni ’ulovlige’ mindreårige spillere og bysbørnene fra AC Milan har otte, mens AS Roma følger lige i hælene på Milano-klubberne med seks – for nu at nævne de italienske topklubber. De nævnte klubber er imidlertid ikke alene om konsekvent og systematisk at bryde reglerne for mindreårige fodboldspillere, men de fleste af de øvrige italienske og spanske klubber opgiver ikke ungdomstrupperne på nettet – og telefoniske henvendelser bliver mødt med ’ingen kommentarer’. Det samme gør sig i øvrigt gældende for de fleste portugisiske, franske, belgiske, hollandske og græske klubber – på nær Paris St. Germain, der offentliggør U19- og U17-trupper og i øvrigt skiller sig ud med blot en enkelt mindreårig ‘ulovlig’ spiller i de trupper, man kan se.

LÆS: REGULATIONS ON THE STATUS AND TRANSFER OF PLAYERS

Det burde dog ikke være et problem, idet FIFA i årevis har opstillet kontrolsystemer, der skulle fange regel-synderne. Med Transfer Matching System (TMS) og International Transfer Certificate (ITC) har verdensfodboldforbundet værktøjer, der skulle kontrollere alle internationale transfer – fra en aldersgrænse på ti år og op. Det virker bare tilsyneladende ikke efter hensigten. Det ville Sport Executive gerne have snakket med de ansvarlige i FIFA om, men Sport Executive bliver hver gang fanget i organisationens kommunikationsafdeling, der altid meddeler: ”Vi kan ikke kommentere på igangværende undersøgelser, og vi kan heller ikke sige, hvorvidt der foregår en undersøgelse.”

LÆS: FODBOLDLEDERE ER FULDE AF LØGN

LÆS: WONDERKID PIETRO TOMASELLI

FIFA’S REGLER

FIFA’S REGLER

FIFA’s hovedregel er, at man ikke tillader internationale klubskifter – altså over landegrænser – for unge under 18 år.

Der er dog en enkelt undtagelse:

Den mindreåriges forældre flytter til et andet land af årsager, som ikke er forbundet med fodbold (arbejde).

Andre undtagelser gælder spillere på 16 eller 17 år:

Den mindreåriges klub ligger mindre end 100 kilometer fra hjemmet, og der skal være mindre end 50 kilometer mellem hjemmet og grænsen.

Hvis klubskiftet er inden for EU eller EØS, og spilleren er over 16 år, kan han/hun skifte, hvis visse krav om skole- og fodboldniveau overholdes.

Kilde: FIFA