Pep versus Healing Hans: Det endelige opgør i det sydtyske galehus

Det var chokerende meldinger, der kom fra Säbener Straße i sidste uge. Lægestaben med koryfæet Dr. Müller Wohlfahrt i spidsen valgte nemlig at træde tilbage. Efter sigende, fordi de af Pep Guardiola og Karl-Heinz Rummenigge blev udnævnt som den direkte årsag til nederlaget mod Porto. Udover at efterlade et skadesplaget Bayern-mandskab uden lægestab, efterlader det også en masse spørgsmål: Et af dem er, hvor stor Pep Guardiolas magt egentlig er i klubben.

Pep versus Healing Hans: Det endelige opgør i det sydtyske galehus
Foto: All Over Press

I 1990’erne var FC Bayern kendt som FC Hollywood i den tyske presse. Uagtet at det blev til fire mesterskaber og en enkelt pokaltitel i det årti, var der konstant uro udenfor banen. Specielt i tiden med træner Giovanni Trapattoni, der bedst huskes for et legendarisk pressemøde og sætninger som ’Flasche Leer’, ’Was erlaube Strunz’ og ’Ich habe fertig’.
Louis van Gaal bragte for en kort stund uroen tilbage til klubben i sine to år i det sydtyske, men ellers har Bayern München de sidste mange år virket som en velsmurt maskine. I hvert fald indtil i sidste uge.
For når et klubkoryfæ, som Dr. Müller Wohlfahrt, efter 38 år i klubben vælger at trække sig sammen med hele sin stab på et tidspunkt, hvor Bayern har en uendelig lang skadesliste, er der selvfølgelig noget helt galt. Vi har endnu til gode at få hele sandheden at vide, men det står efterhånden klart, at både Pep og Rummenigge skulle være utilfredse med Müller Wohlfahrts behandlinger. Ifølge hovedpersonen selv skulle de endda direkte have skudt skylden på ham og resten af lægestaben for nederlaget mod Porto.

LÆS OGSÅ: BUNDESLIGAEN TORDNER FREM

Et af stridspunkterne i hele affæren har været Riberys skade. Franskmanden blev skadet i 7-0-nedsablingen af Shakhtar Donetsk, og det var forventet, at han kun skulle sidde udenfor i et par dage. Men uenighed mellem Pep og Müller Wohlfahrt om behandlingsmetoden har nu betydet, at Ribery ikke har spillet en kamp i over en måned.
Müller Wohlfahrt har længe været kendt som en af de bedste, hvis ikke den bedste, indenfor sit felt. Han har samtidig med jobbet i Bayern været tilknyttet det tyske landshold siden 1995, og han er vidt og bredt anerkendt som eksperten når det kommer til knæ og seneskader. Usain Bolt kom til München, da han havde knæproblemer forud for OL 2012, og Arjen Robben fortalte i forbindelse med sin forlængelse med klubben, at Müller Wohlfahrt havde haft en afgørende rolle.

Sagde op under Klinsmann

Men Müller Wohlfahrt er ikke kun berømt for sine evner. Han er i høj grad også berygtet. Hans kolleger sætter oftest spørgsmålstegn ved hans noget uortodokse og alternative behandlingsmetoder, der blandt andet består af intramuskulære injektioner af stoffet Actovegin, der er et ekstrakt af kalveblod eller honning. Dr. Hans-Wilhelm Müller Wohlfahrt, eller ’Healing Hans’, som han også kaldes, har tidligere fortalt, at han formentlig har givet over en halv million indsprøjtninger af stoffet, men at han aldrig har foretaget videnskabelige forsøg. Han har simpelthen ikke tid til det, lyder begrundelsen. Stoffet er ikke på listen over forbudte stoffer, men det figurerer på antidopingmyndighedernes observationsliste.

LÆS OGSÅ: DEN TYPISKE FODBOLDFAN

Det var blandt andet disse alternative behandlingsmetoder, der skabte problemer mellem Müller Wohlfahrt og tidligere Bayern München-træner Jürgen Klinsmann. Da Klinsmann i 2008 overtog Bayern München, kom han ikke blot med sine egne ideer, men også sin egen læge. Det skabte en masse polemik, og derfor valgte Müller Wohlfahrt i november 2008 at forlade sit job. Han kom dog tilbage i april 2009, da Klinsmann blev smidt på porten.
Dengang vandt doktoren altså den interne magtkamp, men det er tvivlsomt, om det også bliver tilfældet denne gang. Allerede fra første dag har det været tydeligt, at Pep og Müller Wohlfahrt ikke har været på bølgelængde. Da Thiago blev alvorligt skadet, besluttede Pep, at han skulle behandles i Barcelona i stedet for München. Her forløb behandlingen dog ikke som planlagt, og i stedet måtte Thiago gennemgå en ny operation. Selv om Pep senere til dels indrømmede, at det var en fejl, havde forholdet mellem ham og Müller Wohlfahrt lidt uoprettelig skade. I takt med at skadeslisten hos Bayern har hobet sig op de sidste par uger, har Peps frustrationer ligeså, og klimakset blev tilsyneladende nået, da Müller Wohlfahrt ifølge eget udsagn blev klandret for nederlaget mod Porto, hvor flere af Bayerns profiler sad ude med skade.

Pep über alles

Spørgsmålene om, hvad der helt præcist er gået forud for opsigelsen, er mange, men på en farce af et pressemøde i det sydtyske kunne pressen kun få lov til at stille et spørgsmål vedrørende Müller Wohlfahrt. Vi venter derfor fortsat på flere svar i hele affæren, men det vigtigste spørgsmål af dem alle har vi allerede fået besvaret. Hvor stor er Peps magt i Bayern?
Ubegrænset, er tilsyneladende det korte svar.

LÆS OGSÅ: TRADITION ER NOGET MAN SKABER

Pep har siden ankomsten i 2013 sat sit præg på Bayern München på godt og ondt. Han har videreudviklet stilen fra under Heynckes og spillet noget af det mest innovative fodbold, Bundesligaen nogensinde har set, men han er undervejs også gået på kompromis med nogle af de dyder, de værdsætter så højt i det tyske. Som da han eksempelvis indførte flere lukkede træninger til trods for stor utilfredshed blandt Bayerns fanskare. Ved den lejlighed var der opbakning fra bestyrelsesformand Karl-Heinz Rummenigge, der generelt har været Peps tro væbner, når selv den mindste kritik er begyndt at ulme. Således også i hele affæren mod Müller Wohlfahrt indtil videre.
Pep er ikke større end Bayern, lyder det fra fans på de sociale medier, og de har ret. Spørgsmålet er bare, hvem der kan og skal fortælle ham det. Det bliver ikke Rummenigge. Müller Wohlfahrt prøvede og tabte.

LÆS OGSÅ: TYSKE TRØJER TIL TYSKE FIRMAER

NICOLAI LISBERG

NICOLAI LISBERG

Artiklen er skrevet af Nicolai Lisberg fra vores venskabs-site bulibold.dk

Nicolai Lisberg er medstifter og redaktør af Bulibold. Han er freelancejournalist og har fulgt Bundesligaen, siden Polster scorede sin første ‘Doppelpack’ og Turbo-Bent blev til Trabi-Bent. Fortiden tæller et ophold i det skønne Ruhrpott, lige som han blandt andet har skrevet om tysk fodbold for Tipsbladet.