Når man sminker et lig

29. maj 2015 er fodboldens vigtigste dag i nyere tid. Det er dog efter alt at dømme også sorgens dag. Velkommen til det beskidte spil.

Når man sminker et lig
Foto: All Over Press

Valget er egentlig enkelt!
Skal fodbolden fortsat martres af korruption, nepotisme, matchfixing, cover up doping-sager, tango med diktaturstater, knægtelse af menneskerettigheder og trafficking?
Eller skal fodbold genfødes som ’det smukke spil’ med demokrati, åbenhed og respekt for menneskerettigheder?
Det dilemma er næsten for let for ethvert blot nogenlunde anstændigt menneske. Men ikke for 209 nationale fodboldforbund, der 29. maj i Zürich skal vælge, hvem der skal være præsident for verdens mægtigste specialforbund i sportens verden, FIFA. Valget står mellem Sepp Blatter og Prins Ali Bin Al Hussein. Førstnævntes politiske valgprogram byder på status quo a la den første opremsning – sidstnævnte står for åbenhed, demokrati og udrensning.
Alligevel vinder Sepp Blatter. Den siddende præsident har nemlig allerede købt så mange stemmer via rundhåndede økonomiske subsidier til først og fremmest nationer i Afrika og Asien, at han vinder. Det på trods af, at der netop nu ruller en større skandale i FIFA’s magtcirkler. Således indledte den offentlige anklager i Schweiz onsdag en juridisk undersøgelse om bestikkelse og hvidvaskning af penge i forbindelse med tildelingen af VM-værtskabet til Rusland og Qatar. Den offentlige anklager og politimyndighederne tilbageholdt desuden en lang række FIFA-folk, heriblandt FIFA-vicepræsidenterne Jeffrey Webb og Eugenio Figueredo samt eksekutivkomitémedlemmet Eduardo Li og den tidligere præsident for det brasilianske fodboldforbund, Jose Maria Marin.

LÆS OGSÅ: WHEN SPORT AND POLITICS DO MIX

Dermed synes fodbolden at være i frit moralsk forfald. I en sådan grad, at det efterhånden føles som at følge et teaterstykke af Eugene Ionesco, når man ser de internationale og europæiske politikeres krumspring for at fastholde sportens uafhængighed, integritet og renhed.
Endnu værre bliver det, når man ser på, hvem Sepp Blatter tager med ind i de inderste magtcirkler i paladset på Fifa-Strasse 20. Her kommer Kuwaits Sheikh Ahmad Al-Fahad Al-Sabah nemlig til at sidde med i eksekutivkomitéen. Hvem fanden er han, spørger du nok? Ja, det burde du vide! Han er kongemageren eller måske sågar dukkeføreren i international idræt. Manden bag IOC-præsidenten Thomas Bach. Manden bag SportAccord-præsidenten Marius Vizer. Manden bag IHF-præsidenten Hassan Moustafa. Og altså nu manden bag Sepp Blatter.
Derinde får sheiken i øvrigt bl.a. selskab af Issa Hayatou – afrikaneren, der efterhånden må betegnes som den uofficielle verdensmester i returkommission.
Men Europa kan vi da i det mindste stole på? Eller kan vi? UEFA’s præsident, Michel Platini, stemte i sin tid for tildelingen af VM 2022 til Qatar efter en tvivlsom deal mellem Qatars emir og den daværende franske præsident, Nicolas Sarkozy. Den position fastholder han stadig. Europa – fodboldens finansielle magtcentrum – har i hvert fald endnu ikke sagt, at nu stopper sangen.
Velkommen til det beskidte spil.

LÆS MERE OM DET BESKIDTE SPIL

LÆS MERE OM DET BESKIDTE SPIL

Heidi Blake/Jonathan Calvert: The Ugly Game: The Qatari plot to buy the World Cup, April 2015, Sunday Times.