Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/sportexecutive.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 546

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/sportexecutive.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 546
Farfars blog: Når lokummet brænder - Sport Executive

Farfars blog: Når lokummet brænder

Det handler om overlevelse. For sponsorerne. For Sepp Blatter. For Michel Platini. Ja, for stort set alle, der nogen sinde har været noget ved musikken i FIFA. Oliesheiker dog undtaget. Farcen fortsætter.

Farfars blog: Når lokummet brænder
Foto: All Over Press

Forleden kom fire af FIFA’s topsponsorer, Coca-Cola, Visa, McDonald’s og Anheuser-Busch InBev, ud med nærmest enslydende pressemeddelelser. Kravet var entydigt: Fodboldens mægtigste mand, FIFA-præsidenten Sepp Blatter, bør gå af nu og her. ’For hver dag, der går, bliver FIFA’s image og ry mere og mere plettet’, lød det eksempelvis fra talsmanden for Coca-Cola.
Den lader farfar lige stå et øjeblik…
Coca-Cola er bekymret over FIFA’s gode ry og rygte…

LÆS OGSÅ: NÅR KORTHUSET VÆLTER

Sodavandsselskabet har været partner med FIFA siden 1974 og har spyttet milliarder af dollar i foretagendet over fem årtier, eller helt præcist i 41 år. Og nu, i det herrens år 2015, er Coca-Cola sådan rigtig oprigtig ængstelig over, hvordan fanden det går på FIFA-Strasse 20 i Zürich? Hvad helvede har Coca-Cola lavet i de 41 år? En lille opdatering, bare som en privat service til virksomhedslederne og –ejerne af Coca-Cola i hovedkvarteret i Atlanta, Georgia, USA: I 1974 blev Joao Havelange præsident for FIFA. Han var manden, der satte korruption, nepotisme og alle verdens svøber i system i FIFA. I 1998 blev han efterfulgt af Sepp Blatter, før det generalsekretær og håndlanger for selvsamme Havelange. Er vi gået glip af noget i Atlanta? Var der slet ikke en alarmklokke, der ringede blandt de så bekymrede mennesker i Atlanta, da eksempelvis ISL-skandalen ramte deres nethinde i 2001?
Eller handler det i virkeligheden om – for Coca-Cola og de andre sponsorer – at deres brand nu er så beskadiget af skeletterne i FIFA, at det går ud over bundlinjen – og redde, hvad der reddes kan?
Farfar undrer sig over den pludselige bekymring…

Og et smøret oliegrin

Det er imidlertid ikke kun sponsorerne, der har det vanskeligt med, hvad farfar ville kalde, sandheden. Sepp Blatter plæderer stadig for, at han er uskyldig som et nyfødt barn. Det på trods af, at de schweiziske myndigheder helt officielt undersøger ham for ’kriminel omgang med betroede midler’, eller hvad man nu skal kalde det. Michel Platini er samtidig gået i selvsving med at forklare, at det er helt naturligt, man venter med at sende en regning til FIFA i ni år. Og talrige andre FIFA-bosser kæmper enten indædt eller er blevet udleveret til retsforfølgelse i USA.
Jo, da, det går rigtigt godt i fodboldens verden.

LÆS OGSÅ: SOAP OPERA IN FIFA-STRASSE

I hvert fald går det rigtigt godt et sted, hvor fodbolden vokser i gevaldigt tempo. I Mellemøsten sidder de oliesheiker, der interesserer sig for fodbold, og griner i skægget. I forvejen har de overtaget store dele af europæisk topfodbold via klub-ejerskaber, top-sponsorater, tredjeparts-ejerskab og børnehandel, og nu nærmer de sig den absolutte magt i FIFA. Det sker via to sheiker, AFC-præsidenten Sheikh Salman Bin Ebrahim Al Khalifa fra Bahrain og præsidenten for de nationale olympiske komitéer, Sheikh Ahmad Al Fahad Al Sabah fra Kuwait, begge placeret i FIFA’s eksekutivkomité. Sidstnævnte er kongemageren i international idræt med ubegrænsede økonomiske midler og i øvrigt manden bag IOC-præsidenten Thomas Bach. Førstnævnte lod forleden sive til den internationale presse, at han da måske sådan en passant overvejede at stille op til præsidentvalget i FIFA i februar 2016, nu Platini havde fået lidt blakket ry. Han skyndte sig at dementere, men lad os nu se…
Farfar kan da se det for sig: Et medlem af den kongelige familie i Bahrain i spidsen for et nyt demokratisk og rent FIFA. Det lyder da som en god løsning?

Joken fra IOC

Og hov, så glemte vi lige: Mens alt dette foregår, så nørkler Sepp Blatters mange-årige ven, Francois Carrard, med at reformere FIFA.
Uha, hvor det går. Bekymrede sponsorer, uskyldsrene europæere, magtfulde oliesheiker, en reform-ven – og 22 mand, der render rundt og sparker til en bold et tilfældigt sted i verden.
Det kan ikke gå helt galt, mener farfar.
Hvad mener du?

FARFARS NÆSTE BLOG: FARMORS HOFTESKADE KOSTER SPORTEN TV-SEERE

FARFARS BLOG

FARFARS BLOG

Er skrevet af Lars Andersson.

Bloggen er udtryk for egne holdninger.