Når farfar går til audition

Farfar blev ramt af tidsånden lørdag i Topdanmark Hallen.

Når farfar går til audition

Lørdag havde farfar vovet sig ud i virkeligheden. Helt til Topdanmark Hallen i Ballerup var turen gået til. Her blev han mødt af en strøm af purunge fodboldknægte iført fodboldstøvler i alle farver, fodbolddress – som farfar havde givet venstre arm for i samme alder – og moderigtige frisurer, som på farfars barndoms græsmarker var blevet ledsaget af et homofobisk kraftudtryk fra kammeraterne.
Med sig tog disse så iscenesatte purke – og enkelte tøser – en endnu større strøm af forældre, der bar endnu flere fodboldtasker, vandflasker – og hvad der nu hører sig til, når det håbefulde afkom skal føre sig frem på en slidt kunststofbane i en forblæst hal på den københavnske vestegn.
Ja, selv Frederik Fetterlein – iført branket læderhud og hængerøv – var mødt op. Om han også var til audition, fandt farfar dog aldrig ud af?
Lige dér blev farfar ramt af tidsånden. Og den er fand’me uhyggelig, som skuespilleren Peter Schrøder i sin tid udtrykte det i en berømt tv-udsendelse.
For hvad var det egentlig, der skulle ske? Jo, disse små knægte skulle ind og præstere. En halv eller hel time havde de til at bevise, at lige netop de var berettiget til at blive optaget på FCBEscola Copenhagen. At det var en alvorlig sag, der her var tale om, blev da også yderligere understreget af, at de importerede trænere fra Barcelona før og efter seancen gav hånd til hver enkelt knægt. Man kunne da heller ikke høre en eneste befriende latter, da der skulle sparkes og dribles med en bold. Selv på sidelinjen herskede der andægtig tavshed – kun afbrudt af en hævet vred hånd og et ’no, no’ fra en sydlandsk udseende træner, når en far eller mor ville forsøge at forevige sønnikes meritter på banen via mobiltelefonen. Jo, det var en alvorlig sag det her.
Begivenheden fyldte farfars hoved med spørgsmål: Hvad er det egentlig for en verden, når forældre sætter seks-årige drenge – dresset op efter alle kunstens regler – til at præstere? Hvad er det egentlig for en verden, når en vaneforbryder som Brian Sandberg bliver tv-stjerne? Når politik bliver reduceret til et slogan, om ’det skal kunne betale sig at arbejde’ – og endda – det, der er værre?
Der var alt for mange spørgsmål – dér – i Topdanmark Hallen. Farfar fik ondt i hovedet. Han gik hjem. Og tidsånden – ja, den efterlod farfar i Topdanmark Hallen.