Mellemøsten er vor tids stormagt i fodboldens glamourøse verden

Spiller de godt bold? Næ. Men fodboldforretning har de forstand på. Mellemøsten har opkøbt europæisk topfodbold.

Mellemøsten er vor tids stormagt i fodboldens glamourøse verden
Foto: All Over Press

Qatar arrangerer VM i fodbold 2022.
Det er godt gået af et land, der ikke har nogen fodboldkultur. Men penge har aldrig lugtet i international topfodbold – uanset hvor de kom fra.
Men VM er blot toppen af isbjerget. Mellemøsten er godt på vej – hvis de ikke allerede er det – til at være den dominerende spiller i europæisk topfodbold. Hvis man følger pengene.

LÆS OGSÅ: SPORT EXECUTIVES STORE TEMA OM QATAR

Mellemøstlige firmaer er således på trøjen i 18 procent af klubberne i Europas seks største ligaer – formedelst en pris i omegnen af 148 millioner dollar alene i sæsonen 2013/14. Og det er ikke, hvem som helst firmaer, som Emirates, Etihad og Qatar Tourism Authority, har entreret med. Det handler eksempelvis om klubber, som Real Madrid, FC Barcelona, Paris Saint Germain, Arsenal og AC Milan for nu at nævne den absolutte top af ’arabiske’ trøjeklubber.
De mange oliepenge fra Mellemøsten strøs dog ikke blot ud over fodboldtrøjer. Mellemøstlige firmaer og rigmænd har også opkøbt talrige klubber i Europa. Bedst kendt er vel Paris Saint Germain og Manchester City, men listen rummer også Leeds United FC, Nottingham Forest, Arsenal FC, TSV 1860 München og Malaga CF. Alt i alt har Mellemøsten opkøbt fodboldklubber for i omegnen af 1,5 milliarder dollar. Næste klub på den liste kan i øvrigt være Tottenham Hotspur FC, som Qatar Sports Investments har udvist endog ganske stor interesse for.

FAKTA

FAKTA

De seks store europæiske ligaer er: Premier League, Primera Division (La Liga), Bundesligaen, Serie A, Ligue 1 og Eredivisie.

Mellemøstens investeringer i trøjesponsorater er seks-doblet fra sæson 2009/10 til 2013/14 i de seks største europæiske ligaer.

Firmaer fra Mellemøsten står for 18 procent af sponsormarkedet i de seks største europæiske ligaer.

Af de fem største trøjesponsorater står firmaer fra Mellemøsten for de tre. Det drejer sig om Qatar Tourism Authority, Emirates og Etihad.

EJERSKAB AF KLUBBER

EJERSKAB AF KLUBBER

Arsenal ejes for 29,72 % vedkommende af Red & White Holding, Farhad Moshin sidder på 50 %.

Leeds ejes 100 % af Gulf Finance House.

Malaga CF ejes 100 % af Abdullah bin Nasser Al-Thani.

Manchester City har 90 % ejerskab af Abu Dhabi Holdings.

Nottingham Forest ejes 100 % af Fawaz Al-Hasawi.

Paris Saint Germain ejes 100 % Qatar Sports Investments.

TSV 1860 München: Hasan Ismaik ejer 49 % (grundet særskilte tyske regler for ejerskab af fodboldklubber, red.)

Tallene er hentet fra: Repucom: Emerging Giants.