Med ebola lurende i baggrunden

Afrikansk fodbold er fuldt af drama. Januar måneds Africa Cup of Nations er ingen undtagelse. Mesterskabet starter 17. januar.

Med ebola lurende i baggrunden
Foto: All Over Press

Er småt smukt?
Så er årets udgave af Africa Cup of Nations formentlig noget af skønneste på jorden.
For kampen om det afrikanske mesterskab i fodbold afvikles fra 17. januar i Ækvatorialguinea i et land med anslået med 722.254 borgere og en infrastruktur, der ikke ligefrem skriger på at huse et kontinentalt mesterskab i den største af alle sportsgrene, fodbold. Dertil kommer, at landet reelt har to større stadions, Estadio de Bata med plads til 37.500 tilskuere og Nueva Estadio de Malabo med plads til 15.250 tilskuere. Nu skal Africa Cup of Nations med 16 deltagende nationer jo ikke kun foregå på to stadions, men derimod i fire byer og flere stadions, udover byerne Malabo og Bata – nemlig Mangomo og Ebebiyin. Så der venter den lille nation en større udfordring inden 17. januar, hvor ikke alene stadions skal være på plads – men infrastruktur og sikkerhed, og hvad der ellers hører sig til ved et internationalt mesterskab.

LÆS OGSÅ: JAMES M. DORSEYS KOMMENTAR OM AFRICA CUP

Dertil skal lægges, at mesterskabet foregår i skyggen af sygdommen ebola. Det fik tilsyneladende Marokko til at afstå fra værtskabet (se James M. Dorseys kommentar på de næste sider, red.) – og flere andre større afrikanske nationer til at takke nej tak, selv om CAF’s farverige præsident, Issa Hayatou, var på frierfødder. Ækvatorialguinea har da også, ifølge de internationale meldinger, skærpet godt op på sikkerheden i frygten for, at ebola skal brede sig. Det handler om indkøb af ambulancer, mobile hospitaler, scanninger af tilrejsende fans – og ja, sågar hyringen af 50 cubanske læger, der skal træde til, hvis ellers det værst tænkelige skulle opstå…

En god undskyldning

”Det er selvfølgelig ærgerligt, at Marokko afstod fra at afholde mesterskaberne. Men selv om de aflyste på grund af ebola-frygt, så kan man spørge sig selv, om de i virkeligheden ikke bare har fået øjnene op for, at der er flere penge i at lokke almindelige turister til landet end at afholde et fodboldmesterskab,” siger Jean Claude Mbvoumin, tidligere landsholdsspiller fra Cameroun og i dag leder af Foot Solidaire, der hjælper traffickede unge afrikanske fodboldspillere tilbage til samfundet.
”Man kan spørge sig selv om, hvor mange der i virkeligheden ville komme til landet. I hvert fald ikke flere, end der normalt krydser grænser mellem afrikanske lande. Og det er jo heller ikke de befolkningsgrupper, som har størst chance for at være ebola-smittet. Men det er jo i hvert fald Marokkos undskyldning,” konkluderer Jean Claude Mbvoumin.

LÆS OGSÅ: JEG ER IKKE DIKTATOR

”Jeg er dog glad for, at mesterskaberne ikke blev udsat. For det er et udstillingsvindue for afrikansk fodbold, og det betyder meget for udviklingen,” erklærer Jean Claude Mbvoumin og understreger, at afrikansk fodbold har stået i stampe de senere år:
”Der er ikke rigtig nogle nye stjerner på vej. Vi havde Roger Milla, Samuel Eto’o, Didier Drogba med flere, men der ikke nogle i den nye generation, der klarer sig lige så godt.”

Sjælen er væk

”Så selv om der er kommet flere penge i afrikansk fodbold, så er der kommet tyve gange flere penge i Europa, så ubalancen er der stadig. Formentlig er den større,” siger Jean Claude Mbvoumin, der frygter for afrikansk fodbold:
”Fodbolden er ved at miste sin identitet, sin sjæl, i Afrika. Det har ikke kun noget at gøre med, at de bedste spillere tager til Europa. Det handler også om, at der ikke er en egentlig uddannelse af talenterne. De spillere, vi har i Afrika, bliver ikke skolet. Man er simpelthen nødt til at udvikle en struktur i afrikansk fodbold. Ellers går det aldrig fremad. Og nøglen er fokus på udvikling på afrikansk jord.”

LÆS OGSÅ: HELT ALENE I PARIS

Imens afrikanerne og alle os andre venter på den udvikling, kan vi glæde os til endnu at farverigt Africa Cup of Nations, hvor bookmakerne peger på Algeriet, Ghana og Elfenbenskysten som turneringens favoritter. De to førstnævnte, Algeriet og Ghana, er så lige havnet i samme indledende pulje, der så også lige rummer Senegal – en anden af de traditionelt store afrikanske fodboldnationer. Alene dér ligger endnu et drama ved Africa Cup of Nations 2015, der allerede har rummet en frafalden vært, tilskuerinvasioner, en død landsholdsanfører – og så lige ebola.

AFRICA CUP OF NATIONS 2015

AFRICA CUP OF NATIONS 2015

Afvikles i Ækvatorialguinea, efter at den oprindelige vært, Marokko, meldte fra grundet frygt for Ebola. Turneringen afvikles 17. januar til 8. februar i de fire værtsbyer, Malabo, Bata, Mangomo og Ebebiyin. 16 hold deltager i slutrunden – efter kvalifikationsrunder blandt alle medlemslande i CAF.

Indledende runde i Africa Cup of Nations 2015:

Gruppe A: Ækvatorialguinea, Burkina Faso, Gabon og Congo

Gruppe B: Zambia, Tunesien, Kap Verde og DR Congo

Gruppe C: Ghana, Algeriet, Sydafrika og Senegal

Gruppe D: Elfenbenskysten, Mali, Cameroun og Guinea

Kilde: CAF