Lokummet brænder stadig på FIFA-Strasse

Gianni Infantino storsmiler stadig, mens fodboldfans verden over lader tårerne trille. Farfar guider dig igennem klapsalverne i The Bahrain International Exhibition & Convention Centre.

Lokummet brænder stadig på FIFA-Strasse
Foto: LAN

Alverdens fodboldbosser er i disse dage valfartet til Bahrain.
Fodboldens græsrødder er blevet hjemme.
De er ikke velkomne.
Hvorfor i alverden drager de mange bosser til Bahrain, vil du nok spørge? Spiller Real Madrid eller FC Barcelona nu dér? Næ, nej, torsdag starter fodboldens allervigtigste arrangement, nemlig FIFA’s 67. kongres, i Manama, Bahrain. Det dækkes bare ikke nævneværdigt af de medier, der ellers kan skrive stolpe op og stolpe ned om Ronaldo og Messi. Det er derfor, at samtlige bosser fra de 211 medlemsnationer i FIFA er forsamlet i den lille ørkenstat.
Det er selvfølgelig også et sted at mødes for et idrætsforbund, der netop er blevet enig med sig selv om, at menneskerettigheder skal være en vigtig del af grundlaget for beslutnings-processen, når en vært for et stort fodboldarrangement udpeges…
Bahrain er – for de ikke indviede – en diktaturstat, styret af al-Khalifah-familien, hvor politiske modstandere af regimet fængsles, tortureres og henrettes vilkårligt, kvinders rettigheder ikke eksisterer og ytrings- og forsamlings-frihed knægtes. For nu at nævne de værste af dårligdommene.

Farvel til Blatters bødler

Men hvad, det generer ikke Gianni Infantino og kompagni. Schweiz-italieneren, der har siddet på magten i FIFA i godt et år, har da også større problemer at bekymre sig om. Det kunne man da i hvert fald mene. Alene det, at 97 procent af verdens fodboldfans, ifølge en undersøgelse foretaget af Transparency International, stadig er bekymret over korruptionen i FIFA, burde tænde advarselslamperne hos padrone Infantino. Men egentlig ikke – for den gode FIFA-præsident har da nedfældet masser af reformer i fodboldforbundets love – og indført mere åbenhed på papiret – men i realiteternes benhårde verden er det ren kosmetik. Gianni Infantino har sat sig tungt på magten i verdens mægtigste idrætsforbund – og agerer på akkurat samme måde som Sepp Blatter og før ham Joao Havelange. Nemlig ved at uddele gaver til vennerne og skille sig af med fjenderne. Senest gik det onsdag udover Cornel Borbely og Hans-Joachim Eckert, henholdsvis chef-undersøger og dommer i FIFA’s etiske kommission, der skal bekæmpe korruptionen i organisationen. Det fik de to – og de sidste i en endeløs lang række – af detroniserede FIFA-folk i en fælles udtalelse til at konstatere: ”Den politiske beslutning (at fjerne os og vælge nogle andre, red.) betyder de facto slutningen på reformprocessen i FIFA.”

Økonomien halter

Det kan Gianni Infantino formentlig også være hamrende ligeglad med. For han har allerede uddelt gaver til det stemmekvæg, der skal holde ham ved magten på de bonede gulve. En udvidelse af VM fra 2026 til 48 nationer er blot et af eksemplerne. Det sikrer eksempelvis langt flere deltagere fra Afrika og Asien, og sådan noget giver opbakning. En årlig donation af 1,25 millioner US dollar til hver eneste medlemsforbund plus det løse i form af udviklingspenge og rejseomkostninger – samt ti millioner US dollar til de regionale forbund – giver også en vis magtbase. Man bider jo ikke den hånd, der fodrer en…
Så det er ikke opbakningen, Gianni Infantino frygter for. Hvad værre er for den gode Infantino: Organisationen æder sig selv op indefra.
Økonomien er for at sige det pænt ikke så god. Omsætningen falder, og udgifterne og underskuddet stiger. Reelt betyder det, at FIFA er fuldstændig afhængig af pengemaskinen, VM for mænd, for at sikre et fortsat overskud og et liv på den lyse side af tilværelsen for de mange, der lever af at spise af fodboldens så velnærede bold. Det betyder samtidig, at organisationen i virkelighedens verden er fuldstændig afhængig af tv og sponsorer. Hvis de trækker stikket, så slukker lyset for Infantino og kompagni. I parentes bemærket, så har FIFA lige fået en ny topsponsor. Det er Qatar Airways. Hovsa, en statsejet virksomhed fra en diktaturstat, der systematisk har indført slavearbejde i landet. Det går da godt med menneskerettighederne i FIFA.

Dukkeføreren har forladt skuden

Og så er der lige det med personkredsen omkring den smilende Infantino. Verdens mægtigste idrætspolitiker og manden bag bl.a. Mister Infantino, Sheikh Ahmad Al-Fahad Al-Sabah, har netop begået harakiri eller måske seppuku. Sheiken fra Kuwait, der sidder i FIFA’s eksekutivkomité og i øvrigt i IOC, trak sig fra alle fodboldposter, i FIFA og AFC, da Richard Lai, præsident for Guams fodboldforbund og medlem af FIFA’s audit and compliance committee, indrømmede over for de amerikanske myndigheder at have modtaget bestikkelse for en lille million dollar, angiveligt knitrende sedler fra bl.a. den gode sheik. Det kan man da kalde at lade ræven vogte høns, når mister Lai nu ellers skulle bekæmpe korruptionen i FIFA…
Sheikh Ahmad Al-Fahad Al-Sabah, der angiveligt er manden bag Infantino, IOC-præsident Thomas Back og eksempelvis IHF’s Hassan Moustafa, kan meget vel trække AFC-præsidenten Sheikh Salman bin Ebrahim Al Khalifa med i faldet. Værten for ugens FIFA kongres er også blandt de mistænkte i bestikkelsessagen og er utallige gange beskyldt for stemmekøb – udover selvfølgelig lidt aktiv tilskyndelse til tortur i hjemlandet Bahrain.
Det viser bare systemets bæredygtighed, ville padrone Infantino nok sige? Der er bare den lille detalje ved det: Det var ikke FIFA, der fældede organisationens egne gennemkorrupte politikere. Det var FBI.

Ny marionet i Afrika

Men det er en detalje, nu de fine nye principper er fældet ned sort på hvidt i regler og statutter, ville Infantino nok mene. Der er også et par detaljer nede i Afrika. I marts måned faldt en af fodboldens mest korrupte idrætspolitikere, Issa Hayatou, efter 29 år ved magten i CAF.
Det viser også, at Infantinos nye rene og åbne system fungerer.
Eller hvad?
Der er nemlig endnu en skæg lille detalje i den sag; i stedet kom Madagascars Ahmad Ahmad – og ja, han er minsandten under efterforskning for korruption i forbindelse med den gode gamle traver om Mohamed bin Hammam, tidligere stærk mand i asiatisk fodbold og FIFA og nu udelukket fra fodboldens bonede gulve for evigt.
Der er så lige også en lille ekstra tvist i den sag; Gianni Infantino er beskyldt for aktiv at have blandet sig i det afrikanske valg, og det kan medføre en sag i et af de mange dejlige udvalg, der skal kontrollere etikken m.m. i FIFA. Det tager Infantino nu nok roligt. Han har nemlig selv indsat folkene i de komitéer og fjernet de besværlige, så det skal nok gå. Endda med fuld åbenhed og god ledelse i hele forløbet…

Ceferins store europæiske visioner

Det går rigtig godt, som Infantino ville formulere det. Også i Europa, padrone Infantinos hjemmebane? Jow, jow, for her muntrer sloveneren Aleksander Ceferin sig. Han er bonkammerat med Infantino, Rusland og såmænd også landsmanden og holdkammeraten på old boys holdet hjemme i Slovenien, Tomaz Vesel. Sidstnævnte er ny mand i spidsen for FIFA’s audit and compliance committee, der skal holde styr på alle de korrupte politikere i organisationen. I parentes bemærket ligger der i øjeblikket flere hundrede sager og venter på ham, men han har nok travlt på grønsværen. Det er trods alt boldspil, det drejer sig om.Han formåede i hvert fald ikke at fælde Sheikh Ahmad Al-Fahad Al-Sabah.
Og hr. Ceferins vigtigste politiske sejr i UEFA? Det er såmænd, at han har sikret de store klubber i de fire største europæiske ligaer fri adgang til det forjættede land, Champions League. Så her går det såmænd også godt.

350.000 dokumenter om korruption

Så er der bare Nord-, Mellem- og Sydamerika tilbage.
Men derovre har de lidt travlt lige nu. Her præsenterer FBI 6. november en 236 sider lang sigtelse omhandlende 42 fodboldbosser med følge og fremlægger 350.000 dokumenter i en korruptionssag, der løber op i godt 200 millioner dollar.
Men ro på. Det er endnu et par detaljer, der ikke ændrer på den nye åbenhed og gode ledelse i FIFA. For det går godt i FIFA. Det skal Gianni Infantino nok forsikre os alle om fra talerstolen i The Bahrain International Exhibition & Convention Centre torsdag og dagene derefter. Han vil også blive mødt af stående klapsalver, mens de onde griner, og de gode græder. Men de klapper sgu.
Og lad os så få lidt bold.

FIFA

FIFA

LØNNINGER 2016:

Gianni Infantino tjente (februar-december) 1.513.716.

Generalsekretær Fatma Samoura tjente 837.437.

En formand for et siddende udvalg/komité tjente et sted mellem 100.000 og 500.000 – afhængig af hvilken komité.

US dollar

REGNSKAB:

Omsætning: 2011-14: 5.408

2015: 544

2016: 502

2017: 614 (forventet)

2018: 3.996 (forventet)

2015-18: 5.656 (forventet)

Udgifter:

2011-14: 4.971

2015: 661

2016: 893

2017: 1.103 (forventet)

2018: 2.899 (forventet)

2015-18: 5.556 (forventet)

Overskud:

2011-14: 437

2015: Minus 117

2016: minus 391

2017: Minus 489 (forventet)

2018: 1.097 (forventet)

2015-18: 100 (forventet)

Millioner US dollar

Kilde: FIFA

FIFA 2.0: THE VISION FOR THE FUTURE

Hovedpunkter:

FIFA har udviklet en handlingsplan for fremtiden, kaldet FIFA 2.0: The Vision for the Future.

Hovedpunkterne er:

Investere fire milliarder US dollar i udviklingen af fodbolden over det næste årti. Pengene skal kanaliseres ud via de 211 nationale fodboldforbund.

Øge deltagelsen i fodbold (spillere, trænere, dommere, ledere og fans) fra de nuværende 45 til 60 procent af verdens befolkning.

Øge antallet af kvindelige fodboldspillere til 60 millioner – fra de nuværende 30 millioner.

Ændre forretningsmodellen, specielt i forhold til VM for mænd.

Skabe bedre standarder for åbenhed og god ledelse i organisationen.

Kilde: FIFA