Kineserne indtager Italien

Richard Li og kompagni er på vej med et opkøb af AC Milan.

Kineserne indtager Italien
Foto: All Over Press

Silvio Berlusconi skulle ifølge italienske medier havde solgt 75 procent af aktierne i den italienske storklub AC Milan til et kinesisk selskab med Hongkong-milliardæren Richard Li i spidsen. Prisen, ja, den skulle ligge på en milliard euro, eller 7,45 milliarder danske kroner.
Ifølge Forbes er Richard Li, CEO for Pacific Century Group, god for 4,6 milliarder dollar – og i øvrigt søn af Asiens rigeste mand, Li Ka-Shing – god for 31,9 milliarder dollar.

LÆS OGSÅ: FODBOLDEN VÆKSTER FORTSAT

Overtagelsen af AC Milan, hvor den kinesiske regering også skulle være en aktiv medspiller, er et led i Kinas strategi om at vinde indpas på det kraftigt voksende sportsmarked. En strategi, der både gælder på den økonomiske og den sportslige front. Således har kinesiske forretningsmænd, Dalian Wanda Group og Wang Jianlin,  også været på opkøb i den spanske fodboldklub Atletico de Madrid, hvor man nu sidder på 20 procent af aktierne. Selvsamme Dalian Wanda Group har også købt  et af verdens største marketingsfirmaer inden for sportens verden, Infront Sports & Media. Prisen var såmænd på ’sølle’ 1,05 milliarder euro. Infront Sports & Media havde en omsætning på 800 millioner euro i 2014 – og har partnerskaber med 160 retttighedshavere i 25 idrætsgrene, herunder fodboldforbundet FIFA. Netop det sidstnævnte er ikke helt tilfældigt, idet CEO i Infront Sports & Media er Phillippe Blatter, nevø af FIFA-præsidenten Sepp Blatter. Han sidder stadig i den position under den nye kinesiske ledelse…

Oprustning på hjemmefronten

Også på hjemmefronten opruster Kina sportsligt. Således har Kinas mægtigste mand, Xi Jinping, præsident i Folkerepublikken og generalsekretær i Kinas Kommunistiske Parti, netop sat fodbold på skoleskemaet. Planen er at udvikle interessen for fodbold, bl.a. ved at skabe 20.000 fodboldbaner på skoler inden 2017, hvilket skal sikre mere end 100.000 spillere til fødekæden i kinesisk fodbold. Udviklingen skal yderligere udbygges frem mod 2025, hvor 50.000 grønne græsplæner skal stå klar til unge håbefulde kinesere. Målet er, at Kina senest kvalificerer sig til VM i 2026 – og på sigt bliver vært for et VM – og vinder det.

LÆS OGSÅ: FODBOLDEN ER REN

Også i den kinesiske superliga investeres der massivt. I 2014 brugte de 16 topklubber 101 millioner dollar, godt 542 millioner danske kroner, på at importere spillere – mod blot 28 millioner dollar, 150 millioner danske kroner, året før.
Kina vil således også være toneangivende på fodboldfronten.