Infantino sidder stadig tungt på magten

FIFA-præsidenten fik indfriet endnu et valgløfte, da USA, Canada og Mexico fik VM 2026.

Infantino sidder stadig tungt på magten
Foto: FIFA
Der er meget, der skal handles af og siden leveres, hvis man først vil erobre magten og siden beholde den i international fodbold. Det ved Gianni Infantino, præsidenten for det internationale fodboldforbund, FIFA, efter et langt liv i verdens populæreste boldspils korridorer. Onsdag kunne schweiz-italieneren så krydse endnu en sag af, da USA, Canada og Mexico fik tildelt VM 2026 efter en afstemning på FIFA-kongressen, der gav de tre 134 stemmer og Marokko 65. Dermed har Infantino betalt tilbage for den hjælp, USA leverede tilbage i februar 2016, der gjorde, at Infantino kunne gribe magten i FIFA.
I forvejen har Infantino sikret sig massiv støtte til næste års eventuelle valgkamp, han er på valg i 2019, ved at udvide VM til 48 hold – og dermed sikre sig opbakning fra de knap så stærke fodboldkontinenter Afrika og Asien, der får flere pladser til den tid.
Samtidig har FIFA-præsidenten øget tilbagebetalingen til de nationale fodboldforbund markant – og når det luner på en national præsident, så sikrer det som regel også opbakning opad. Således får DBU, ifølge dagens tale på kongressen, de næste fire år hvert år 9,5 millioner kroner mod i dag 7,6.

Vesten forlader skuden

I det hele taget talte Gianni Infantino på kongressen i Rusland om en økonomi i voldsom fremgang. Det er dog en sandhed med modifikationer – for godt nok stiger omsætningen for hver fireårig cyklus – og det gør den formentlig også for perioden 2015-18, hvis man skal tro Infantino. Men samtidig er de store vestlige sponsorer på vej væk fra fodboldfolden, flere har allerede forladt den. Det betyder, hvis man ser isoleret på selve FIFA’s store økonomiske motor, VM for mænd, ja, så er sponsorindtægterne fra Rusland 2018 faktisk faldet i forhold til Brasilien 2014. Nærmere bestemt fra 1,58 milliarder dollar til 1,45 milliarder dollar. Et fald på 130 millioner dollar eller godt otte procent. Det viser en analyse fra det internationalt anerkendte analysebureau Nielsen Sports.
Det er først og fremmest de vestlige virksomheder, der har sagt farvel, så der nu kun er tre ud af syv officielle partnere fra den vestlige verden hos FIFA. Til gengæld har de fået kinesiske Wanda ind, så Kina, Sydkorea, Rusland og Qatar tegner den nye økonomiske magtbalance i international fodbold.
Eller, som Simon Chadwick, professor i sports enterprise på Salford Universitet, udtrykker det overfor The Guardian:
”FIFA ses i dag som et ’giftigt’ brand af mange vestlige firmaer. De vil ikke brandes i sammenhæng med FIFA. Det ser Kina som en mulighed. Kinesernes syn på etik og god embedsførelse spiller ikke helt efter vestlige standarder.”
Det var dog ikke lige den historie, Gianni Infantino fortalte på kongressen. Tværtimod var de økonomiske fremtidsudsigter voldsomt gode:
”I dag er FIFA’s finansielle situation solid takket være vores partnere. Det har tilladt os at styrke vores udviklingsprogram og øge vores økonomiske støtte til medlems-forbundene,” lød det fra Infantino.
Eller, som man siger i FIFA: ’For the Game. For the World’.
Intet mindre – og intet større…