Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/sportexecutive.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 546

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/sportexecutive.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 546
Farfars blog: Når sport får nye dimensioner i en global verden - Sport Executive

Farfars blog: Når sport får nye dimensioner i en global verden

Farfar er blevet opdateret. På tv-sports udtryk i det senmoderne samfund i en global verden i det Herrens år 2015. Det er ikke rart.

Farfars blog: Når sport får nye dimensioner i en global verden
Foto: All Over Press

Farfar kan godt lide at se på sport på tv-skærmen. Favoritterne er dopede atleter på nedslidte europæiske landeveje, obskure boksekampe og sportsdokumentarfilm, kun instruktøren hidtil har fundet interessant. Ja, farfar kan endda finde på at gense en kamp fra dansk boksnings ’storhedstid’ blot for at høre ’the champ’, Kurt Thyboe, og hans fantastiske kommentarer. Den mand fortjener en statue, men det er en helt anden historie.
Heldigvis har farmor et meget, meget vigtigt arbejde, der kræver mange timer langt fra hjemmet. Derfor kan farfar dyrke sin last i frydefuld ensomhed bag nedrullede gardiner.
Det er slut nu.

LÆS: ÅRETS BLOGGER

Farmor har nemlig fået en skade, en hofteskade. Eller rettere en hel ny hofte. Det har åbnet helt nye perspektiver for farfars sports-kiggeri. Man kan vel sige, jeg er blevet indført i sportens udtryk i det senmoderne samfund i en global verden i det Herrens år 2015.
Det er ikke særligt hyggeligt.

Hvor er Jørgen Leth

Godt nok kan det være ganske morsomt at følge 20 meter løb på krykker for aldersklassen 50-59-årige eller se en moden kvinde genoptræne hoften. Men det er ikke helt det samme, som at følge Christopher Froome kigge på sin wattmåler eller høre Patrick Nielsen forklare boksesportens finere finesser. Man kunne selvfølgelig overveje at tilføje kommentarer fra Jørgen Leth, han kommenterer jo alligevel altid noget, han ikke ser eller aner noget som helst om. Men det er ikke helt det samme.
Også tv-skærmen har farfar fået et helt nyt forhold til. Eller man kan sige, det har åbnet farfars øjne for, at der er anden sport end Sugar Ray Leonards skødesløse jab eller Muhammad Alis shuffle. Sporten eller selve det at konkurrere har fået helt nye moderne former, farfar end ikke anede eksisterede.

LÆS: HVAD LAVER BRIAN DÉR?

Ugens sportslige højdepunkt kom på TV2 Østsjælland, ja, det dér regional tv skal man sgu ikke undervurdere. Der var strikkekonkurrence. Ja, du læste rigtigt; strikkekonkurrence. Sporten er formentlig ikke anerkendt af DIF, men farfar blev fascineret. En række modne damer og en enkelt ung mand af anden etnisk herkomst, vis ageren fik farfar til at spekulere på, om der er en sammenhæng mellem strikning og seksuel orientering, deltog. Den bundne opgave, som det hedder i tv-sprog, var at strikke en barnesok – den kreative at kreere et halstørklæde. Det var satme intenst. De svedte sgu. Og sagde bandeord. Og nogle fik endda tårer i øjnene, som i en rigtig sportskamp. Der var selvfølgelig også dommere. En nydelig yndig dame i +40-klassen og en yngre herre, vis fremtoning fik farfar til at tænke på dengang, der var syrerock – og man tænkte på alt andet end sport. Han havde selvfølgelig langt hår og en hjemmestrikket sweater, der osede langt væk af for meget hash. Men spændende var det sgu.

Hjemmebrændt med Dannebrog

Det er imidlertid ikke den eneste ny-opdagede sportskonkurrence, farfar har gennemlevet, efter at alderdom og svagt helbred forstyrrede hans cirkler. Farmors hofteskade har nemlig betydet, at vi har fundet tv-kanaler, farfar end ikke anede, vi havde – endsige betalte for. Men det har vi sgu. Lige dér følte farfar sig lidt bondefanget, fordi han troligt har taget den lange rejse til Vestegnen for at se fodboldlandskampe med sønnen og sønnesønnen, fordi han troede, vi ikke havde tv-kanalen. Det har vi! Men der er jo andet end fodboldlandskampe. ’Livet på Bryggen’ eksempelvis. Det oser langt væk af rå storbyliv og boksning – og den klassiske sportsdrama-dokumentar, hvor en ung knægt via sin boksekunnen kæmper sig vej ud af fattigdommen og socialt taberliv. Når man ser på de medvirkendes efternavn, får man det også bekræftet. Kessler står der. Lidt a la ’The Pac Man’; bare på velfærdsdansk! Det er det ikke! Det er sådan mere Hollywood Å-film med Linse, Momse, Gokke, Lebbe-Lene og andre med mystiske navne i prime time – og Mikkel ser man ikke skyggen af. Og eneste konkurrence – eller sport kunne man sige – i programmet er spørgsmålet om, hvem af kvinderne der har størst bryster?

LÆS: SMID MANDEN UD

Farfar har set mange andre programmer i spændingsfeltet mellem tv, konkurrence og sport, men jeg opgiver at fortælle om det. Den senmoderne tv-sport siger mig ikke noget. I øvrigt er den ikke særlig globaliseret, som ellers alle eksperter påstår. Den er snarere hjemmebrændt dansk.
Uden sports-kiggeri er jeg til gengæld begyndt at researche på, hvor længe man skal være fraværende fra arbejdet efter en hofteoperation. Det er heller ikke munter læsning.
I andre kan glæde jer over, at der snart kommer en drønende god sportsdokumentar på gaden. Farfars gode ven, Geoff Arbourne, har nemlig produceret ’Forever Pure’ om to muslimske fodboldspilleres ankomst til den israelske klub Beitar Jerusalem F.C. Farfar har snydt sig til at se traileren – og se – det er ægte sports-kiggeri.