Farfars blog: Fodboldledere er fulde af løgn

Først hældte FC Barcelona vand ud af ørerne. Så fulgte Real Madrid og Atletico Madrid efter.

Farfars blog: Fodboldledere er fulde af løgn
Foto: Real Madrids website

I 2014 blev FC Barcelona dømt for handel med børn i strid med FIFA’s regler på området. Undervejs og efter dommen fulgte der en lind strøm af udtalelser fra præsident Josep Maria Bartomeu og kompagni om, at ’FC Barcelona så sandelig ikke handlede med børn’, at ’talentfabrikken La Masia var noget helt særligt og skulle undtages fra alle regler’, og ’man kun gjorde det for børnenes skyld’.
Det er selvfølgelig løgn og latin: FC Barcelona købte mindreårige for at maksimere profitten og dæmpe omkostningerne – og ikke for børnenes blå eller brunes øjne skyld – endsige for at afhjælpe fattigdommen i Den Tredje Verden.
14. januar 2016 fulgte Real Madrid og Atletico Madrid så trop. Som omtalt i Sport Executive igen og igen – og som meddelt til FIFA igen og igen – har Real Madrid og Atletico Madrid gjort sig skyldig i akkurat samme forseelse som FC Barcelona: Handel med børn. Efter et års efterforskning faldt dommen: De to klubber er udelukket fra at købe spillere i to transfervinduer, startende fra sommeren 16, skal betale en større pengebøde og får 90 dage til at bringe forholdene i orden.

LÆS OGSÅ: CHILDREN ARE SOMETHING YOU SELL

Og så kom akkurat den samme sang. Lad os tage verdens mest omsætningstunge klub, Real Madrid. Her stillede direktør José Angel Sanchez op, sekunderet af den juridiske chef Javier Lopez Farré, og fortalte:
”Denne klub har ikke rykket familier op med rode. Vi har hverken flyttet en mindreårig spiller til Madrid uden familien eller flyttet en mindreårig spiller til Madrid med familien. Det er ikke sket. Denne klub har værdier,” lød det bl.a. fra Senor Sanchez.
Den lader vi lige stå et øjeblik.

Nej, det må man ikke

Og så forklarer vi lige FIFA’s regler på området for Senor Sanchez og Senor Farré. De er faktisk så enkle, at selv farfars barnebarn på syv kan forstå dem. Men for de to herrers skyld: FIFA’s ’Rules on Minor’ fortæller, at man ikke kan rykke en spiller under 18 år fra et kontinent til et andet. For EU- og EØS-området gælder visse undtagelser, der gør, at en spiller over 16 år kan passere en landegrænse, hvis visse forudsætninger er opfyldt.
Det er sådan set hovedtrækkene.

LÆS OGSÅ: REGULATION ON THE STATUS AND TRANSFER OF PLAYERS

Og lad os så se på et par fakta i Real Madrid. Lad os tage de fire grelleste eksempler.
’Pipi’ Takihiro Nakai er japaner og født 24. oktober 2003. Han ankom til Real Madrids talentfabrik, ’La Fabrica’, i sommeren 2014 i en alder af ti år.
Må man det, Senor Sanchez? Nej, det må’s man ikke!
Robert Edward Deniel Jr. er amerikaner og født 30. juni 2005. Han ankom til Real Madrids talentfabrik, ’La Fabrica’, i sommeren 2014 i en alder af ni år.
Må man det, Senor Sanchez? Nej, det må’s man ikke!
David Silviu er rumæner og født 29. juni 2002. Han ankom til Real Madrids talentfabrik, ’La Fabrica’, i sommeren 2010 i en alder af otte år.
Må man det, Senor Sanchez? Nej, det må’s man ikke!
’Benja’ Benjamin Garay er argentiner og født 19. april 2000. Han ankom til Real Madrids talentfabrik, ’La Fabrica’, i sommeren 2010 i en alder af ti år.
Må man det, Senor Sanchez? Nej, det må’s man ikke!
Så for at gøre en lang historie kort: Senor José Angel Sanchez er fuld af løgn. Og det samme gør sig gældende for folkene i Atletico Madrid og FC Barcelona.

Den er ikke feset ind

Nu vil Real Madrid og Atletico Madrid, akkurat som FC Barcelona, appellere til FIFA’s appelkomité og dernæst til Court of Arbitration for Sport (CAS). Det viser blot, at de to klubbers ledere, akkurat som i FC Barcelonas tilfælde, ikke har fattet en dyt af det hele. FIFA’s appelkomité dømmer ud fra organisationens egne love og regler, og de er klare, som beskrevet ovenfor. CAS er sportens voldgiftsret, nedsat af sportens egne organisationer, og ’domstolen’ dømmer alene ud fra sportens egne regler og love, altså her FIFA’s. Og som nævnt ovenfor – de er ganske entydige.

LÆS OGSÅ: REAL AND ATLETICO BANNED FROM SIGNING PLAYERS

Real Madrid og Atletico Madrid bliver altså dømt med fynd og klem. Også selv om FIFA har lavet en kæmpebøf og inddraget Zinedine Zidanes sønner i sagen. For selvfølgelig er Zizous sønner som sådan ikke hentet til Real Madrid for at spille fodbold. De er der, fordi deres far i årevis har arbejdet i klubben, og det er faktisk en af undtagelserne i regelsættet. Men det viser til gengæld blot, hvor lidt styr FIFA har på egne regler og love.
I øvrigt det halmstrå, som den spanske presse greb med kyshånd og skrev spalte op og spalte ned om – uden at forholde sig til det principielle i sagen: Handel med børn i international fodbold.

Tag så fat

Nu FIFA så småt, efter pres udefra i årevis, har dømt FC Barcelona, Real Madrid og Atletico Madrid, kunne organisationen passende se på alle de andre topklubber, der gør akkurat det samme. Som i tilfældet med FC Barcelona, Real Madrid og Atletico Madrid giver Sport Executive gerne et godt råd: Start med Valencia, Sevilla, FC Porto, Benfica, Sporting Lissabon, AC Milan, Inter og AS Roma. Dernæst kunne FIFA så passende begynde at rydde op i de mange ’slave-akademier’ i golfstaterne i Mellemøsten og i Nordafrika. Og så venter alle storklubbernes stråmands-akademier. Alene Real Madrid har mindst 23 af slagsen i Madrid-regionen.
Men hvad – det ordner Salman Bin Ebrahim Al Khalifa fra Bahrain, når han 26. februar bliver valgt til præsident i FIFA.
Eller gør han?

LÆS OGSÅ: THEY HAVE TO PAY THE PRICE