FARFARS BLOG: Det hele er allerede handlet af i FIFA

Sepp Blatter bliver siddende som præsident for FIFA til 2019. Den sag er handlet af på de bonede gulve i fodboldpaladset i Zürich.

FARFARS BLOG: Det hele er allerede handlet af i FIFA
Foto: All Over Press

Manden er 78 år, har regeret FIFA siden 1998 – og har lige så længe, eller længere endda, været sat i forbindelse med korruption, magtmisbrug, nepotisme og manglende demokratisk gennemsigtighed. Alligevel tager Sepp Blatter fire år mere fra 29. maj 2015 i spidsen for verdens mægtigste specialforbund. Og tager – er det rette ord. For Sepp Blatters magt er – trods alle skandaler – uantastet.
Det har den eneste seriøse udfordrer, Michel Platini, nu også erkendt. Præsidenten for det europæiske fodboldforbund meddelte ellers tilbage i juni, at han agtede at udfordre Sepp Blatter, men nu har franskmanden skiftet standpunkt. Eller, som han selv udtrykker det: ’Jeg har valgt med hjertet’! Og hjertet siger åbenbart Europa. Eller gør det nu det? Eller måske er den gode Platini bare nået til den erkendelse, at Sepp Blatter ikke kan flyttes. Ikke kan udfordres for alvor. Dertil er der blevet uddelt for mange gode nærende lunser. Det har givet opbakning fra fem ud af seks kontinentale forbund, og så står man ganske stærkt. Selv om udfordreren hedder Platini – og er en næsten uplettet mand og fodboldlegende, når man ellers lige ser bort fra tildelingen af VM-værtskabet til Qatar…

LÆS OGSÅ: DE SKOVLER PENGE IND

Hvad Platini og Europa så har fået til gengæld for ’at skabe fred i vores tid’, står stadig hen i det uvisse? Formentlig har han slet ikke fået noget? Andet end bevarelsen af sin egen lille business, Europa, og den kører jo sådan set også meget godt.
Tilbage står det rent formelle: Opstilling af kandidater i januar 2015 og valg 29. maj 2015. Her kåres Sepp Blatter så – uanset om ’nulbonen’ Jerome Champagne stiller op eller ej. Det er formentlig godt for Sepp Blatter, Michel Platini og en hel masse andre fodboldpolitikere i gråzonen mellem personlig berigelse og politik, men det er katastrofalt for selve spillet. Verdens populæreste boldspil har således igen sat selve troværdigheden på spil – og det er ikke første gang… Men Blatter og kompagni er tilsyneladende helt uanfægtet. Men et spørgsmål står i hvert fald stadig tilbage: Hvor meget længere kan fodbolden egentlig holde til Mister Blatter og hans flok af anløbne personager?

LÆS OGSÅ: MERE CHAMPAGNE I FIFA

FAKTA

FAKTA

EKSEMPLER PÅ STORE FODBOLD-SKANDALER I DE SENERE ÅR Før 1998: Præsident Joao Havelange kommercialiserer fodboldverdenen med lige dele hård hånd, store visioner og mistænkelige – for ikke at sige kriminelle – metoder. Brasilianeren har taget imod endog voldsomt mange penge for at ordne lukrative kontrakter – det fremgår af papirerne fra ISL-skandalen. I december 2011 trak den 95-årige brasilianer sig uden varsel fra den internationale olympiske komité, IOC, da organisationen indledte en korruptionsundersøgelse mod ham. Derefter henlægges sagen. Havelange var FIFA-præsident fra 1974 til 1998. 1998: Sepp Blatter vinder præsidentvalget i FIFA. Ifølge rygterne, ved at dele brune konvolutter med penge ud til flere stemmeberettigede. Sagen undersøges aldrig. 2006: FIFA indgår sponsoraftale med VISA, selv om MasterCard har kontraktligt ret på først at sige ja eller nej til fodboldforbundet. 2006: CONCACAF-præsident Jack A. Warner afsløres som sortbørshandler ved VM i Tyskland. Sagen dysses dengang ned. 2008: En retssag i schweiziske Zug afslører, at talrige FIFA-folk har modtaget returkommission fra det konkursramte marketingsfirma ISL. Der indgås forlig i sagen. Journalisten Jean Francois Tanda, der bl.a. har skrevet i Sport Executive, har siden – efter års kamp – fået papirerne udleveret efter en dom i den schweiziske højesteret – det rammer bl.a. Joao Havelange, Ricardo Teixeira og Nicolas Leoz. Sport Executive er i besiddelse af papirerne fra den schweiziske ret. December 2010: VM tildeles Rusland og Qatar – i den forbindelse afsløres massiv bestikkelse. Sagen undersøges stadig. Maj/juni 2011: Blatter vælges uden modkandidat – efter at modkandidaten Mohamed Bin Hammam afsløres i forsøg på bestikkelse. Med sig i faldet tager Mohammed Bin Hamman bl.a. Jack A. Warner og talrige fodboldpolitikere i CONCACAF. 1998-2011: Talrige mystiske forretningsaftaler indgås i fodboldens verden. Sagerne er aldrig undersøgt – og bliver det næppe heller aldrig.

FARFARS BLOG

FARFARS BLOG

Er skrevet af journalisten Lars Andersson fra Sport Executive. Lars Andersson er bl.a. tidligere sportsredaktør på Information, Det Fri Aktuelt og Danmarks nationale nyhedsbureau, Ritzaus Bureau. Holdningerne er skribentens egne.