Farfars Blog: Dansk fodbold er rådden

Er idræt for alle? Eller kræver det et vist talent? I dansk fodbold skal man kunne sparke til en bold!

Farfars Blog: Dansk fodbold er rådden
Foto: All Over Press

Otte-årige Malte er formentlig ikke en særlig talentfuld fodboldspiller?
Farfar ved det ikke?
På den anden side: Hvor mange otte-årige Messi’er er der?
Det ved farfar heller ikke?
Men tilbage til Malte. Han ville gerne spille fodbold. Og han ville gerne spille med sine klassekammerater. Vennerne spiller i Lyngby Boldklub af 1921. En gammel hæderkronet fodboldklub i smørhullet nord for København, der netop nu ligger i toppen af 1. division. Det er altså ikke FC Barcelona, La Masia eller FCBEscola med kødkvæg til fodboldindustrien. Det er en klub, der først og fremmest lever af massiv kommunal støtte og Kulturministeriets tipsmidler. Lige dér ville Malte også gerne løbe rundt på det grønne græs og sparke til en bold.
Et fornuftigt valg, synes farfar.

LÆS OGSÅ: DA FARFAR GIK TIL AUDITION PÅ FCBESCOLA

Det dér med, at børn sidder foran en computer hele dagen, er ikke særligt sundt. I hvert fald ikke, hvis man skal tro samtlige idrætsorganisationer i det danske landskab, herunder DIF og DBU, der er hovedorganisationer for fodboldklubben i Lyngby.
Det mener man ikke i Lyngby Boldklub.
Det oplyser MetroXpress.
Avisen fortæller nemlig historien om otte-årige Malte, der fik nej til at spille fodbold i Lyngby Boldklub. Malte fik godt nok lov til at komme til fire prøvetræninger i klubben, men så var det et nej tak til Malte. Han, denne otte-årige dreng, skal ikke spille fodbold i Lyngby Boldklub. Ifølge klubbens sportslige chef, Claus Frank Nielsen, stiller klubben altid betingelser, altså også til otte-årige, før de kan starte i klubben. Til gratisavisen siger han:
”Vi har fire kriterier, som vi kigger på. Det er nuværende færdigheder, potentiale, deres sociale indgang i gruppen og den interesse, som den pågældende udviser for at være hos os. Hvis man ikke adskiller sig væsentlig fra dem, så er man velkommen.”

LÆS OGSÅ: NÅR POLITIKERNE SLÅR HJERNEN FRA

Javel, ja.
Færdigheder, potentiale, social tilpasning og interesse…
Farfar tænker lidt…
Måske er farfar en gammel romantiker, men var der ikke noget med, at idræt var for alle, som DIF har udtrykt det? At fodbold var en del af noget større, som DBU forklarer det. Men fodbold er jo åbenbart ikke for Malte, og det er sgu ikke særligt stort, mener farfar.
Malte har åbenbart ikke færdigheder nok? Eller potentiale nok? Eller måske er han social utilpasset?
Farfar ved det ikke? Han kender ikke Malte?
Men i og med Malte har vist sig til fire prøvetræninger, så har han vel nok udvist interesse?
Og prøvetræninger?
Hvad helvede er det?
I en dansk fodboldklub, der lever af offentlige midler? Der tilslutter sig, at fodbold er en del af noget større – og idræt er for alle. Altså, bare ikke lige i Lyngby…

LÆS OGSÅ: ER IDRÆT FOR ALLE ELLER BARE FOR DE FLESTE

Hvordan tror man egentlig, at en otte-årig oplever sådan en afvisning? Ja, Maltes mor giver et lille indtryk af det i MetroXpress:
”Afvisningen gjorde ondt på Malte. Han var enormt ked af det efter træningen, og siden har han også udtrykt det sådan, at han ikke var god nok,” siger hun.
Den lader farfar lige stå et øjeblik. Alt imens farfar overvejer, hvad i alverden det er for et menneskesyn, der hersker i dansk idræt og landets største idrætsgren, fodbold.
Imens venter farfar på, at DIF og DBU fortæller Lyngby Boldklub, hvad idræt går ud på? Hvis ikke de to organisationer kan det, så skrot de mange flotte slogans og meld noget andet ud. Og drop de rare skattekroner og ministerielle midler – og finansier jer selv.
Og så kan kommunalbestyrelsen i Lyngby-Taarbæk Kommune samtidig passende spørge Lyngby Boldklub om, hvad fanden borgerne i smørhullet får for tilskudskronerne til fodboldklubben?