Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/sportexecutive.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 546

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/sportexecutive.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 546
Det kan ses på bundlinjen - Sport Executive

Det kan ses på bundlinjen

Motion på arbejdspladsen betaler sig. For den enkelte og for virksomhedens produktivitet.

Det kan ses på bundlinjen
Foto: Adidas

Træning i arbejdstiden er en god forretning.
For den enkelte og for virksomheden.
Det viser en ph.d.-afhandling af Just Bendix Justesen fra instituttet Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet.
I to år har Just Bendix Justesen undersøgt effekten af træning i arbejdstiden blandt 400 kontoransatte i seks udvalgte virksomheder, såvel private som offentlige. Halvdelen af de ansatte trænede en time ugentligt, mens de øvrige ikke trænede i arbejdstiden. Og resultatet var entydigt:
”Motion på arbejdspladsen kan halvere korttids-sygefraværet og få produktiviteten til at stige med ti procent,” konstaterer Just Bendix Justesen.

READ: INACTIVITY TIME BOMB

”Selvfølgelig er der udgifter forbundet med motion i arbejdstiden. Men medregner man forbedringer i korttids-sygefravær og produktivitets-stigningen, så får virksomhederne pengene tilbage,” forklarer Just Bendix Justesen.
Forskeren fastslår dog, at det ikke er nok blot at sætte et motionstilbud i gang:
”Jeg kalder det, når cirkus kommer til byen. Sundhedsarbejdet skal ind i virksomhedens drift- og strategiarbejde. Det skal implementeres korrekt for at få en vedvarende effekt,” siger han.
Derfor foreslår Just Bendix Justesen, at virksomhederne udpeger ’sundhedsambassadører’:
”En tæt kollega er bedre til at forankre sådanne tiltag, fordi der er større tillid mellem kolleger end til en chef eller en sundhedsekspert,” erklærer Just Bendix Justesen.

Den tunge ende

Just Bendix Justesens videnskabelige analyse omfatter kun seks virksomheders kontoransatte, og det kan ikke umiddelbart overføres til samtlige arbejdspladser i Danmark, eksempelvis ’manden på gulvet’. Det erkender Just Bendix Justesen da også:
”Det er selvfølgelig en sværere gruppe at arbejde med. Jeg mener dog, at implementeret rigtigt vil det også kunne give nogle unikke resultater. Det må tiden vise. Jeg kan ikke sætte tal på,” siger Just Bendix Justesen.
Derfor er han også med i arbejdsgruppen bag ’Mit gode Liv’, der skal forbedre sundheden for medarbejdere på arbejdspladsen, også for ’manden på gulvet’. Foreløbig omfatter projektet de ansatte på fire friskvareterminaler i Arla, hvor medarbejderne pakker mælk og andre fødevarer døgnet rundt.
I første omgang fokuseres der især på lunge- og hjertesundheden, men på sigt skal sundhedsprojektet bredes længere ud.

READ: THE CYCLING REVOLUTION

Det viser sig nemlig, at jo højere uddannelse, du har, jo større mulighed er der for at få tilbudt motion i arbejdstiden. Ifølge en analyse fra Idrættens Analyseinstitut (Idan) får hele 55 procent af medarbejderne med lang videregående uddannelse tilbudt motion i arbejdstiden, mens blot 28 procent af medarbejderne med en grundskole i bagagen får tilbudt det samme. Og denne skævhed skyldes ikke manglende interesse, snarere tværtimod. Blandt medarbejdere, som får tilbudt motion via arbejdspladsen, gør personer med højest en grunduddannelse bag sig faktisk mere brug af tilbuddet – end personer med længere uddannelse. Nærmere bestemt 40 procent mod 29 procent, viser undersøgelsen fra Idan.
Og jo, der er også noget i det for dig – udover bedre sundhed. En undersøgelse fra Forschungsinstitut zur Zukunft der Arbeit viser således, at øget motion og bedre sundhed giver en positiv effekt på lønsedlen…

SÅ MANGE FÅR TILBUD OM MOTION VIA ARBEJDSPLADSEN

SÅ MANGE FÅR TILBUD OM MOTION VIA ARBEJDSPLADSEN

UDDANNELSESLÆNGDE

Grundskole: 28 % Gymnasiet: 31 %

Kort videregående uddannelse: 41 %

Mellemlang videregående uddannelse: 47 %

Lang videregående uddannelse: 55 %

Tallene er fra 2011.

Kilde: Idan