Det gør stadig ondt

Ny kampagne skal sikre fokus på hjernerystelser i sportens verden.

Det gør stadig ondt
Foto: All Over Press

I USA har der længe været fokus på fænomenet: Hjernerystelser og manglende behandling af samme kan på sigt give alvorlige hjerneskader. I en sådan grad endda, at der netop nu kører tre retssager i Nordamerika, hvor tidligere og nuværende spillere i fodbold, amerikansk fodbold og ishockey kræver erstatning, fordi arbejdsgiverne ikke i tilstrækkelig omfang har gjort opmærksom på og gjort noget for at forhindre skaderne og de efterfølgende massive helbredsproblemer.

LÆS OGSÅ: ISEN SMELTER UNDER NHL

Så langt skal man helst ikke ud i Danmark. Derfor har Spillerforeningen i fodbold, Håndbold Spiller Foreningen, Danske Elitesportsudøveres Forening i et samarbejde med Center for Hjerneskade nu startet en kampagne, ’Brug hovedet – pas på skallen’, der skal sikre fokus på hjernerystelser – for derigennem at skabe den nødvendige viden hos idrætsudøverne, ledere, trænere m.fl.
”Det er en type skade, der kan medføre vidtrækkende konsekvenser, og vi oplever desværre i alt for mange tilfælde, at der ikke bliver taget hånd om hjernerystelser. Det er selvfølgelig et problem, der kræver et større fokus,” siger Mads Øland, direktør i Spillerforeningen.
”Vi har at gøre med en skade, som potentielt påvirker udøveren resten af livet. Vi kan ikke undgå hjernerystelser, men vi skal naturligvis søge at begrænse dens skadesvirkning. Hellere ud af en kamp for meget – end en gang for lidt,” erklærer Mads Øland.

LÆS OGSÅ: FODBOLDMØDRE LÆGGER SAG AN

Han opfordrer derfor til en dialog mellem alle sportens parter, så man kan forebygge problemerne.
Flere amerikanske videnskabelige studier har påvist, at talrige mindre hjernerystelser – og for tidlig aktiv idrætsudøvelse efter en hjernerystelse – på dramatisk vis øger risikoen for demens, depression, epilepsi, parkinson, alzheimers og cte (chronic traumatic encephalopathy) på den lange bane.
Citaterne er hentet fra kampagnen: ’Brug hovedet – pas på skallen’.