Det gør ondt ad helvedes til

World Rugby skærper kampen mod hovedskader.

Det gør ondt ad helvedes til
Foto: Alejandra Carles-Tolra

Antallet af hjernerystelser er tredoblet i rugby på bare tre år.
Det viser en statistik, som World Rugby (det internationale rugby-forbund, red.) har fået udarbejdet.
I sæson 2011/12 var der således 3,9 hjernerystelser per 1.000 spillere, men det tal var i sæsonen 2013/14 steget til 10,5.
Det har fået World Rugby til at reagere med udarbejdelse af en lang række sundhedsregler, der skal beskytte spillerne i den hårde kontaktsport. Og World Rugby indskærper nu, at reglerne skal følges forud for næste måneds Rugby World Cup.
”Alle ved, at det her er et alvorligt og vigtigt emne, som vi nødvendigvis bør håndtere. Andre sportsorganisationer anerkender da også, at vi er førende på dette område med indsamling af viden og skærpelse af beskyttelsen af spillerne,” fortræller Brett Gosper, CEO i World Rugby, til Press Association Sport.

LÆS: WORLD RUGBY’S GUIDELINES

Brett Gosper indskærper, at World Rugby indfører sanktioner ved næste måneds Rugby World Cup, hvor der vil blive uddelt bøder med mere, hvis nationer ikke overholder de nye ’sundhedsregler’.
Hjernerystelser og deraf følgende hjerneskader har i de senere år været i fokus i en lang række kontakt-idrætsgrene. Såvel NFL (amerikansk fodbold, red.) som NHL (ishockey, red.) er ude i opslidende juridiske sager mod tidligere spillere, der har pådraget sig hjerneskader – affødt af flere mindre hjernerystelser og for korte skadespauser.

LÆS OGSÅ: WOMEN IN RUGBY

Flere amerikanske videnskabelige studier har påvist, at talrige mindre hjernerystelser – og for tidlig aktiv idrætsudøvelse efter en hjernerystelse – på dramatisk vis øger risikoen for demens, depression, epilepsi, parkinson, alzheimers og cte (chronic traumatic encephalopathy).
Rugby World Cup starter 18. september med opgøret mellem England og Fiji.