Der er altid en bagdør åben

Kelechi Iheanacho er et ekstraordinært talent. Så gør det ikke noget, man fifler lidt med FIFA’s regler for mindreårige.

Der er altid en bagdør åben
Foto: FIFA

I januar 2016 scorede han sit første hattrick for Manchester Citys førstehold i en FA Cup-kamp.
Siden er det gået rimeligt stærkt for Kelechi Iheanacho.
Ja, faktisk er Kelechi Iheanacho en af Europas mest effektive angribere i de seneste måneder, målt på scoringsrate i forhold til spilletid i en større europæisk liga og klub.
Den nigerianske angriber er et lysende talent – af den slags, der er så få af, nemlig dem, der banker bolden det sidste stykke vej i kassen.
Det er der ikke noget nyt i. Europæiske storklubber har alle vidst længe, at Kelechi Iheanacho var en af dem, det ville være klog politik at ’signe’ hurtigt.
I 2013 førte han således med seks mål i syv kampe Nigeria til VM-titlen for U17-landshold.
I januar 2014 blev han kåret som ’det mest lovende talent’ i Afrika af det afrikanske fodboldforbund, CAF.

LÆS OGSÅ: REGLER GÆLDER KUN FOR DE ANDRE

Sådan noget går ikke upåagtet hen. I hvert fald ikke, hvis man er en europæisk storklub. De stod i kø for at skrive kontrakt med unge Iheanacho. Der var blot den hage ved det – dér tilbage i starten af 2014: Kelechi Iheanacho fyldte først 18 år 3. oktober 2014, og ifølge FIFA’s regler for mindreårige må man ikke flytte en mindreårig over en landegrænse endsige over kontinenter (se boks, red.).
Hvad gør man så, hvis man er lidt kreativ?
Man skriver såmænd en ’før-kontrakt’ (’pre-contract’, red.) – altså en kontrakt, der først juridisk set skal underskrives, når spilleren er fyldt 18 år! Det var i hvert fald, hvad Manchester City gjorde i januar 2014 med Kelechi Iheanacho, da spilleren blot var 17 år, ifølge nigerianske og ghanesiske medier – og ifølge Sport Executives afrikanske kilder. Der er blot endnu en hage ved sådan noget: Dels er sådan en kontrakt ikke juridisk gyldig – og dels strider den mod bogstaverne og intentionerne i FIFA’s regler for mindreårige. Det afholdt imidlertid ikke Manchester City for at gøre eksperimentet, og storklubben med de mange oliepenge skulle endda bevæge sig endnu længere ud over FIFA-afgrunden. For unge Kelechis agent og far, James Iheanacho, ville ikke bare skrive en ’før-kontrakt’ og vente på pengene. Han ville se kontanter – her og nu. Så Manchester City betalte faderen 300.000 engelske pund up front, oplyser Sport Executives nigerianske kilder. Det vil sige, at denne ikke-eksisterende ’før-kontrakt’, der først skulle underskrives, når spilleren fyldte 18 år, nu ikke alene var et stykke i juridisk forstand ugyldigt stykke papir, der var nu også penge og underskrifter mellem parterne. Eller med andre ord: Manchester City har i tilfældet Kelechi Oheanacho bøjet artikel 19 i ’FIFA’s regulations on the Status and Transfer of Players’ til en form, ingen juridiske eksperter på området kan genkende – endsige godkende.

Langt væk hjemmefra

Nu havde Manchester City altså sikret sig Afrikas mest attråede fodboldtalent, selv om det var i strid med FIFA’s regler for mindreårige, ifølge juridiske eksperter på området. Men man kunne ikke rigtig bruge ham til noget – for han kunne ikke komme til England. Hvad gør man så? Man anbringer selvfølgelig Kelechi Iheanacho hos en ’samarbejdspartner’, der ikke lige sådan er midt i fodboldens stråleglans. Nærmere bestemt kom Kelechi Iheanacho i hvert fald i længere perioder i 2014, inden han fyldte 18 år, til det ghanesiske fodboldakademi Right to Dream omkring 1.000 kilometer fra hans hjem i Nigeria og i øvrigt over en landegrænse. Det oplyser talrige afrikanske og engelske medier – uden det endnu er dementeret af parterne. Men det er også i strid med FIFA’s regler for mindreårige (se boks, red.). Hvordan løser man det? Jo, man undlader at indløse spillerlicens til Kelechi Iheanacho. Eller med andre ord: Kelechi Iheanacho træner i Ghana på et privat akademi – uden tilknytning til organiseret ghanesisk fodbold og altså uden en spillerlicens fra Ghanas fodboldforbund. Det er helt normal kutyme i afrikansk fodbold – og i øvrigt også på Right to Dream akademiet, der har spillere fra mindst syv afrikanske nationer, ifølge akademiets hjemmeside. Det bekræftes også af ejeren Tom Vernons danske advokatfirma, MoalemWeitemeyerBendtsen Advokatpartnerselskab, der i en diskussion med Sport Executive oplyser følgende:
”De af akademiets elever, som kommer fra andre lande end Ghana, bliver netop ikke registreret hos det ghanesiske fodboldforbund,” skriver partner Pernille Nørkær, hvilket i øvrigt får hende til at tro, at ”Right to Dream (derfor, red.) drives netop i overensstemmelse med FIFA regulativerne…”

LÆS OGSÅ: PREMIER LEAGUE HAR DET GODT

Det må siges at være en helt ny overraskende tolkning af FIFA’s regler, som vist kun jurister forstår. Hvis man melder sig ud af ’fodboldens organisering – de nationale og internationale forbund – og dets love og regler’, så overholder man forbundenes regler? Det mener i hvert fald det danske advokatfirma – og tilsyneladende også Manchester City? Men hvad mener FIFA?
Sport Executive har kontaktet Manchester City om Kelechi Iheanachos kontraktforhold – uden at få svar.
FIFA har endnu ikke grebet ind over for Manchester Citys tolkning af  ‘FIFA’s regulations on the Status and Transfer of Players’ og artikel 19 i særdeleshed i samme regelsæt.
Lederen af Right to Dream, Tom Vernon, ejer også den danske superliga-klub FC Nordsjælland.

KELECHI IHEANACHO

KELECHI IHEANACHO

Klub: Manchester City.

Født: 3. oktober 1996 i Imo, Nigeria.

Højde: 1,87 meter.

Vægt: 77 kg.

Fik sin fodboldopdragelse på Taye Academy i Owerri, Nigeria.

Hans ’for-kontrakt’ med Manchester City så således ud, ifølge Sport Executives nigerianske pressekilder:

650.000 pund til Kelechi.

350.000 pund til agent og far, James.

250.000 pund i transfer-beløb.

300.000 pund til Taye Academy.

Manchester City forhandler i øjeblikket om en ny kontrakt med Kelechi.

FIFA’S REGLER FOR MINDREÅRIGE

FIFA’s hovedregel er, at man ikke tillader internationale klubskifter – altså over landegrænser – for unge under 18 år.

Der er dog en enkelt undtagelse:

Den mindreåriges forældre flytter til et andet land af årsager, som ikke er forbundet med fodbold (arbejde).

Andre undtagelser gælder spillere på 16 eller 17 år:

Den mindreåriges klub ligger mindre end 100 kilometer fra hjemmet, og der skal være mindre end 50 kilometer mellem hjemmet og grænsen.

Hvis klubskiftet er inden for EU eller EØS, og spilleren er over 16 år, kan han/hun skifte, hvis visse krav om skole- og fodboldniveau overholdes.

Kilde: FIFA