De sulter stadig i Cambodia

28 procents lønstigning lyder af meget. Men det er end ikke nok for de cambodianske tekstilarbejdere til blot at holde en nogenlunde anstændig levestandard.

De sulter stadig i Cambodia
Foto: All Over Press

28 procent mere i løn.
Det lyder som noget, enhver drømmer om.
Den drøm er blevet til virkelighed for tekstilarbejderne i Cambodia, der fra 1. januar 2015 har fået hævet den af staten fastsatte månedlige mindsteløn fra 100 amerikanske dollar, 537 danske kroner, til 128 dollar, 687 danske kroner. Det er vel at mærke for ti timers arbejde om dagen – seks dage om ugen.

LÆS OGSÅ: JEG VIL BARE HA’ ET ANSTÆNDIGT LIV

Trods lønløftet sulter de cambodianske tekstilarbejdere, der bl.a. arbejder for sportsgiganterne Nike, Adidas og Puma, imidlertid stadig. Et uafhængigt studie fra 2014 – foretaget af ’Cambodian Legal Education Center’ og ’Labour Behind the Label’ – fastslår således, at en arbejder i Cambodia mindst skal tjene 150 dollar, 806 danske kroner, om måneden for blot at opretholde en minimal levestandard lige over sultegrænsen. Alt imens et studie fra september 2014 – foretaget af ’International Labor Organisation’ (ILO) – konkluderer, at 43,2 procent af de cambodianske tekstilarbejdere lider af blodmangel, mens 15,7 procent er underernærede.
”De 128 dollar er nok en løn, der lander, midt imellem ’kosmetik’ og ’væsentlig bedre levestandard’. Selv om det stadig er langt fra en løn, der er til at leve af. Til gengæld er det første gang, de cambodianske tekstilarbejdere oplever en stigning i reallønnen siden 2001,” siger Bent Gehrt, direktør i Sydøstasien for Workers Rights Consortium, der arbejder for at forbedre forholdene for tekstilarbejdere verden over.

Ikke vores bord

Det er blandt andet i Cambodia, at de tre største sportsgiganter, Nike, Adidas og Puma, får produceret en stor del af firmaernes sportstøj og –sko. De tre giganter udliciterer nemlig produktion til lokale underentrepenører – først og fremmest i Kina, Cambodia, Indonesien, Pakistan, Vietnam, Filippinerne, Thailand og Indien. Dermed kan Nike, Adidas og Puma reelt fraskrive sig ansvaret for de ringe løn- og arbejdsforhold, selv om alle tre firmaer på deres hjemmesider anfører alenlange lister med ’Code of Conduct’ (god firma-opførsel, red.).

LÆS OGSÅ: SPORTSFIRMAER ELSKER ASIEN

Sport Executive har derfor spurgt Nike, Adidas og Puma, om firmaerne mener, at 128 amerikanske dollar om måneden er en anstændig løn for omkring 60 timers arbejde om ugen – set i forhold til leveomkostningerne i Cambodia. Ifølge Puma og Adidas kommunikationsafdelinger er det da også en af de væsentligste overvejelser, de gør sig, når de udliciterer produktionen, alt imens verdens største sportsfirma, Nike, ikke har ønsket at svare på spørgsmål fra Sport Executive.
”Helt generelt, så respekterer og indfører Puma de lønninger, som parterne (arbejdere, arbejdsgivere og staten, red.) kommer frem til. I Cambodia har der været særskilte problemer i 2014, men Puma var et af de firmaer – sammen med mange andre – der støttede forbedringer,” siger Kerstin Neuber, kommunikationschef i Pumas hovedkvarter, til Sport Executive og fortsætter:
”Det er uheldigt, at trepartsforhandlinger mange steder – ikke kun i Cambodia – resulterer i lønninger, der ikke altid tager højde for leveomkostningerne. Men vi opfordrer vores underentrepenører til dialog med arbejderne for at diskutere kompensation og andre goder. Det indeholder bl.a. mad med tilskud og undervisning i husholdningsbudgetter. Lige som vi arbejder med at uddanne arbejderne til at tage nogle bedre valg med hensyn til deres egen sundhed.”
Lignende meldinger kommer fra Silvia Raccagni, sustainability communication manager i Adidas. Hun understreger yderligere:
”Vores lønninger i Cambodia ligger højere end gennemsnittet. Og vi arbejder med vores underleverandører og arbejdere for at skabe bedre arbejdsforhold og sundhed.”

LÆS OGSÅ: SÅDAN ER ARBEJDSFORHOLDENE I QATAR

Nike omsatte i 2013 for 18.776 millioner euro med en bruttofortjeneste på 8.116 millioner euro, Adidas tog 14.492 millioner euro hjem med en bruttofortjeneste på 7.140 millioner euro, og Puma hev 2.985 millioner euro hjem med en bruttefortjeneste på 1.387 millioner euro.
Regnskaberne for 2014 er endnu ikke offentliggjort, men grundet VM i fodbold forventes såvel omsætning som fortjeneste at stige.

SÅDAN ER LØNNEN

SÅDAN ER LØNNEN

Cambodianske tekstilarbejdere tjener per 1. januar 2015 følgende i løn om måneden:

Mindsteløn: 128 amerikanske dollar

Bonus for manglende sygefravær: 10 amerikanske dollar

Transport-tillæg: 7 amerikanske dollar.

Arbejdstiden er 10 timer om dagen – seks dage om ugen.

Ofte er der tvunget overarbejde – og på mange fabrikker uden ekstra betaling.

Kilde: Arbejdsministeriet i Cambodia

HVEM TJENER PÅ EN FODBOLDTRØJE

HVEM TJENER PÅ EN FODBOLDTRØJE

Andel af den fulde salgspris:

Arbejder: 0,6 %

Fabrik: 4,0 %

Tøjmærke: 12,0 %

Transport, materialer og andet: 2,4 %

Butik: 59,0 %

Kilde: Fairwear Foundation