Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/sportexecutive.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 546

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/sportexecutive.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 546
Nike og Adidas skovler penge ind - Sport Executive

Nike og Adidas skovler penge ind

Adidas og Nike booster omsætningen i 2014.

Nike og Adidas skovler penge ind
Foto: All Over Press

Adidas og Nike booster omsætningen i 2014.[/box]De førende sportsbrands i verden, Adidas og Nike, tjener stadig styrtende.
Således omsatte Adidas i første halvdel af 2014, altså før VM i fodbold, for 6.998 millioner euro, svarende til 52.205 millioner danske kroner. Det er godt nok et fald i forhold til samme periode i 2013, 1. januar til 30. juni, hvor man omsatte for 7.134 millioner euro, 53.220 millioner danske kroner. Men det skyldes udelukkende ’dårlige’ kurser i diverse valutaer i forhold til euroen. Det rene salg er nemlig steget med fem procent – først og fremmest anført af eksplosive stigninger i Latinamerika på 25 procent og Østeuropa på 21 procent. Alligevel er ceo Herbert Hainer ikke helt tilfreds – idet han oplyser, at Adidas har iværksat diverse strukturændringer for yderligere at øge overskuddet, der i første halvdel af 2014 lød på 3.440 millioner euro, 25.662 millioner danske kroner, før skat og diverse afskrivninger med mere.
Det overskud bliver dog også yderligere boostet, når regnskabet for VM i fodbold bliver offentliggjort. Her havde Adidas begge finaledeltagere, Tyskland og Argentina, i stalden, og Herbert Hainer fastslår, at Adidas mindst når det forventede salg på to milliarder euro, 14,92 milliarder danske kroner, efter et salg af otte millioner fodboldtrøjer og to millioner fodbolde i forbindelse med begivenhederne i Brasilien.
Også verdens stærkeste sportsbrand, Nike, melder om stigende salg. I marts, april og maj 2014 omsatte man for 5.327 millioner euro, 39.068 millioner danske kroner, hvilket betød en stigning på 11 procent i forhold til samme periode i 2013. Og her forventer ledelsen også et yderligere boost som følge af VM i fodbold.

Lav løn betaler sig

Adidas og Nike scorer dog ikke alene kassen ved at producere flotte mærkevarer i sportsbranchen. Som tidligere omtalt i Sport Executive udliciterer begge sportsbrands produktionen til underentrepenører i først og fremmest fattige lavtlønnede lande i Asien, såsom Cambodia, Kina, Indonesien, Pakistan, Vietnam, Filippinerne, Thailand med flere, hvor løn- og arbejds-forhold så at sige er ikke eksisterende. Det på trods af, at begge firmaer lover noget andet i fornemme erklæringer på de respektive hjemmesider, de såkaldte ’Code of Conduct’. Eksempelvis tjener en tekstilarbejder i Cambodia i Adidas og Nike’s fabrikker omkring 100-120 amerikanske dollar om måneden, 537-644 danske kroner, inklusiv overarbejdsbetaling, husleje- og transport-tilskud. Og det er, vel at mærke, for mindst ti timers arbejde om dagen – seks dage om ugen! Et studie foretaget af den cambodianske stat angiver ellers, at en levestandard på absolut minimums-niveau for en enlig arbejder kræver 157-177 dollar, 843-950 danske kroner. Alligevel afviser Adidas og Nike, at det er deres problem.

LÆS OGSÅ: DØDBILLIG MODE

Således siger Silvia Raccagni, kommunikationsmanager i Adidas, til Sport Executive:
”Løn i et land kræver deltagelse af en lang række parter.  Derfor konsulterer Adidas en lang række ’stakeholders’, herunder underleverandører, lokale fagforeninger, regeringer osv. Det betyder, at den anbefalede mindsteløn, er den løn, der må betales. I tillæg, at man også betaler for overtid og andet. Bliver mindstelønnen hævet, ja, så har vores ’suppliers’ mandat til med det samme at hæve lønnen til de nye standarder.”
De vilkår – og ovennævnte holdninger – fik da også tekstilarbejderne i Cambodia til at strejke i december 2013. En strejke, der blev slået ned af militær og politi – og fik en blodig afslutning, da politiet skød fem arbejdere 3. januar i år.

Arbejdskamp forude

Nu kræver fagforeningerne i Cambodia da også minimumslønnen hævet til 177 dollar, 950 danske kroner, for en måneds arbejde per 1. januar 2015 mod de nuværende 100 dollar, 537 danske kroner. Det oplyser Kong Ahit, vicepræsident i Coalition of Cambodian Apparel Workers Democratic Union. Han tilføjer, at arbejdsgiverne foreløbig har tilbudt 115 dollar, 644 danske kroner.

LÆS OGSÅ: JEG VIL BARE HAVE ET ANSTÆNDIGT LIV

”Selv om vi ikke er nået til enighed, fortsætter vi samtalerne,” siger Kong Ahit.
Forhandlingerne skal være afsluttet i oktober. Men mon ikke Adidas og Nike har råd til det?