De skovler stadig penge ind

Pengekassen bugner stadig i verdens mægtigste specialforbund, FIFA. Og det var endda før VM i Brasilien…

De skovler stadig penge ind
Foto: All Over Press

De har det godt på FIFA-Strasse 20 i Zürich.
Rigtig godt endda.
Så godt, at Sepp Blatter og kompagni har kunnet se formuen stige med 122 procent på bare syv år, mens omsætningen i samme periode er vokset med 57 procent.
Det betyder, at FIFA ved udgangen af 2013 havde 1.432 millioner dollar på kistebunden – efter en omsætning i løbet af året på 1.386 millioner dollar. Det bliver endnu bedre. For forude venter sommerens VM-slutrunde i Brasilien, og normalt betyder netop et år med en slutrunde, at såvel omsætning som formue vokser med omkring de 20 procent i forhold til året før en slutrunde.
Det viser FIFA’s netop offentliggjorde regnskab for 2013.

God løn

Det er dog ikke kun omsætningen, formuen og godgørenheden til nationale forbund og fodboldens globale udvikling, der har det ganske godt på FIFA-Strasse 20. Det er også en ganske god tjans at være ansat i palæet i Zürich. De 452 ansatte delte nemlig en lønsum på 75,957 millioner dollar imellem sig, hvilket vil sige, at gennemsnitslønnen lå på 141.000 dollar – svarende til en net lille årsløn på 772.680 kroner. Og det er næppe rengøringsdamen, der er den løntungeste kvinde i palæet.

LÆS OGSÅ: FODBOLDENS VALGKAMP

FIFA er dog ikke meget for at oplyse lønninger og bonus, men organisationen fortæller i en note, at de såkaldte nøglepersoner i organisationen har fået udbetalt 36,3 millioner dollar. Ifølge regnskabet er nøglepersoner i FIFA eksekutivkomitéen, finanskomitéen og direktionen. Det drejer sig alt i alt om 25 fodboldpolitikere, idet eksekutiv- og finanskomité er de samme personer, samt 5-12 ansatte – afhængigt af hvordan man regner, men nærmere de fem end de 12. Det begreb, ansatte nøglepersoner, konkretiserer FIFA dog ikke nærmere. Det betyder, at man som topledelse i FIFA mindst indkasserer en rund million dollar i årsløn – svarende til 5,48 millioner danske kroner.
De 452 ansatte behøver heller ikke frygte for deres job. FIFA vurderer således, at omsætningen for den næste store regnskabsperiode 2015-18 mindst vil runde de fem milliarder dollar – svarende til 27,4 milliarder danske kroner.
Til gengæld er det så som så med skattebetalingen. I 2013 betalte FIFA 17 millioner dollar i skat.
Jo, livet er ganske godt på FIFA-Strasse 20.

LÆS OGSÅ: VALGKAMPEN ER I GANG