Barcelona ligger ikke i Ballerup

FC Barcelona Training Academy er fortid i Ballerup. Det er formentlig et sundhedstegn for Forenings-Danmark?

Barcelona ligger ikke i Ballerup
Foto: Lars Andersson

Det blev slået op med brask og bram. Råbt ud over hele Danmark ved et stort anlagt pressemøde anført af borgmester Jesper Würtzen (S).
”Jeg er stolt over at byde verdens største fodboldklub, FC Barcelona, velkommen i Ballerup Kommune. Samarbejdet er blevet til via lokale fodboldledere, som har gjort et flot stykke arbejde, og det vil vi gerne bakke op om. Det er en unik mulighed for at udvikle og tilføre nye dimensioner i vores idrætsliv. Der er ingen tvivl om, at det, at Barcelona har valgt Ballerup, har en stor brandingværdi og vil få en afsmittende effekt på vores erhvervsliv,” jublede borgmesteren i Ballerup 26. marts 2015.
25. oktober 2016 var brandingen af Ballerup reelt forbi. En ny bestyrelse i Ballerup-Skovlunde Fodbold (BSF) opsagde nemlig den dato samarbejdet med det private fodboldakademi FC Barcelona Training Academy (BTA), styret fra en privatadresse i Farum af to herboende spaniere.
”En enstemmig bestyrelse har besluttet at opsige kontrakten med BTA. Baggrunden for opsigelsen er, at bestyrelsen ønsker, at vi som klub skal en anden vej og tilbage til de rødder, som til dagligt skaber BSF,” lyder de lakoniske ord bag beslutningen på klubbens hjemmeside.

LÆS OGSÅ: NÅR FARFAR GÅR TIL AUDITION

Bag de få og tørre ord gemmer sig en konflikt, der har splittet en traditionsklub med 60 år på bagen. Konflikten mellem foreningen og pengene – mellem det frivillige i dansk idræt og private business entreprenører. En konflikt, der har fået hele ungdomshold og talrige ungdomstrænere til at forlade klubben – og senest skabt et historisk stort fremmøde på efterårets generalforsamling, hvor BSF-folkene bag BTA-projektet trak sig og en ny bestyrelse indsat. En af den nye bestyrelses første handlinger var at opsige samarbejdet med BTA med de i kontrakten nødvendige halvanden års opsigelsesfrist, altså med udløb 30. april 2018.
”Samarbejdet skabte splittelse i en traditionsklub, og vi mistede for mange spillere og trænere. Pludselig forsvandt en hel årgang af drengespillere. Det kan vi ikke leve med,” lyder det fra den nye næstformand Kenn Hillman, der ikke vil kommentere sagen yderligere, til Ballerup Bladet.

Dårlig forretning

Barcelona Training Academy skabte ikke alene splid i Ballerup-Skovlunde Fodbold, akademiet var også en dårlig forretning, selv om hver enkelt akademi-elev skulle slippe 7.450 kroner plus 1.250 kroner for en uniform og kontingent til BSF for en sæson. Folkene bag projektet, Ana Maria Pedrero Beltran og Daniel Guillen Santamaria, var eksempelvis så presset økonomisk, at BSF måtte indkøbe spillertøj, så akademiet kunne stille op til kamp iført BSF-dragt.

LÆS OGSÅ: HVAD ER DET VI EGENTLIG VI VIL

Et kig på regnskabet for den første ni måneders periode (4. marts til 31. december 2015, red.) viser da også, at den private fodboldforretning bag akademiet, Barcelona Training ApS, kom ud af året med et bruttoresultat på minus 20.446 kroner – og en tredjedel af egenkapitalen er allerede tabt. Den er nu nede på 33.664 kroner, alt imens de kortsigtede forpligtelser lyder på 272.778 kroner.
Hvad der nu skal ske med ideen om og projektet FC Barcelona-skoler i Danmark vides ikke. Der står intet på BTA’s hjemmeside om opsigelsen eller fremtidsplanerne, men senor Guillen og senorita Beltran ejer stadig licensen til FC Barcelona-navnet i Danmark og Norge.

Fuld skrue på talentudvikling

Mens man i Ballerup-Skovlunde Fodbold har måttet erkende, at der er langt fra forening til forretning, satser man voldsomt i moderorganisationen DBU på udvikling af begge dele. I en ny aftale mellem interessenterne i dansk fodbold har man netop bevilget 45 millioner kroner over ti år til spiller- og talentudvikling af piger og drenge i landets breddeklubber, lige som man har lagt yderligere fem millioner kroner om året i udviklingspenge til Udvalget for Professionel Fodbold. Penge, der også skal bruges til talentudvikling. Og så lægger man i øvrigt lige talentarbejdet ud i lokalunionerne, såsom JBU, KBU og SBU, for at komme tættere på klubberne.
Det sker som led i at udvikle en ’ny national sportslig vision for dansk fodbold’. En af planerne skulle angiveligt være, ifølge Sport Executive’s kilder, at rykke grænsen for elitearbejde ned til ti år mod de nuværende 13 år.

LÆS OGSÅ: DANSK FODBOLD ER RÅDDEN

Ifølge DBU’s formand, Jesper Møller, er der store perspektiver i den udvikling. Eller, som det lyder til DBU’s hjemmeside:
“Der er tale om en historisk aftale og et vigtigt skridt i vores arbejde om en ny, national sportslig vision for dansk fodbold. Aftalen er baseret på ønsket om et større fællesskab og bedre sammenhængskraft i dansk fodbold med stort fokus på talentudvikling og udvikling af fodbolden på tværs.”
Eller, som det lyder fra den samlede bestyrelse i DBU:
”Aftalerne indgår i en samlet visionær aftale om en national sportslig vision for dansk fodbold. Visionen er baseret på fællesskab og sammenhængskraft, hvor elitefodbolden gives optimale udviklingsmuligheder samtidig med at breddefodbolden sikres rammer for spiller- og talentudvikling af piger og drenge i alle klubber i Danmark.”