Åge Hareide valgte det sikre

Åge Hareide udtog i går sin første trup til de kommende venskabskampe mod Island og Skotland. Truppen bød ikke på nævneværdige overraskelser. Superligaen er svagt repræsenteret, hvilket forhåbentlig skyldes tidspunktet. Jens Peter Sørensen blogger om dansk landsholdsfodbold.

Åge Hareide valgte det sikre
Foto: FIFA

Den nye danske landstræner, Åge Hareide, offentliggjorde onsdag sin første trup til de to venskabskampe mod Island og Skotland senere på måneden. Karakteristisk for truppen er, at der er valgt spillere, der er inde i en spillemæssig rytme i kraft af, de udenlandske turneringer er inde i en hektisk fase. Alt imens de danske klubber er ved at starte op på en hektisk forårssæson. Men de kampe, jeg har set, tegner godt. Fornemt tempo og højt niveau viser, at der er en vej til højere kvalitet i den danske liga.
Optakten i de traditionelle danske medier til gårsdagens udtagelse af den første trup har været præget af i hvert tilfælde to vinkler på spillet uden for banen.
Først og fremmest har landstræneren set flere kampe – nogle af disse har endog været afviklet i Udkants-danmark. Det er blevet bemærket og har endda resulteret i overvejelser, om nogle af de lokale helte kunne finde plads i truppen. Her er grænsen dog stadig ved Københavns volde. Men der vil stadig være et håb om, at antallet af spillere fra den danske superliga vil vokse i løbet af foråret. DBU kan ikke fortsat undslå sig det ansvar, der ligger i at ’hype’ den hjemlige liga. Det er helt nødvendigt, at forbundet påtager sig et medansvar for at få løftet det sportslige niveau. Dansk fodbold er jo endda karakteriseret ved, at spillet uden for banen – her tænkes ikke på bestyrelses- og direktionsgangen i eksempelvis Brøndby – er på et ganske usædvanligt niveau. Tænk blot på de urealistiske beløb, der betales for at sende alle kampe i tv, klubbernes markedsføring og de eminente iscenesættelser af selve skuespillet.
DBU har samtidig brug for sponsorer. Derfor tillægges den nye landstræner en vigtig rolle i spillet om millionerne. Forbundet har mistet store indtægter i de seneste år. Det skyldes ikke landstræneren, men ualmindelige dårlig indstilling og resultater. Åge Hareide skal derfor medvirke til at skabe ny luft i dansk fodbold. Ikke blot på landsholdsniveau, men lige så meget på de dansk stadions ved fortsat at vise en ægte interesse i de lokale ikoner.

På vej mod nye tider

På pressemødet var der et par indikationer om justeringer. Hareide er en erfaren træner, der ved, at en revolution ikke sker fra den ene dag til den anden, slet ikke i fodboldens verden. Det er også udtrykt i valget af en relativ erfaren trup.
Det nye er ikke, at holdet er vigtigere end den enkelte. Nej, det nye er, at presset på den absolut eneste klassespiller i marken– Christian Eriksen – tages effektivt bort ved at fastslå, at det er de andre på holdet, der skal gøre Eriksen god!! Det bliver spændende at se denne kloge udmelding omsat til praksis!
Diskussionen om Nicklas Bendtner kunne vi selvfølgelig ikke undgå. Det er fint, at han ikke er med, og det kan være mere end tvivlsomt, om et af de mest misligholdte talenter i nyere tid nogensinde vil gøre sig fortjent til at blive inviteret inden for igen.
Spørgsmål fra salen ’om hvem skal score målene’ vidner om, at de seneste kampe blev afviklet i mørke! Svaret ligger nemlig i udsagnet: ’Holdet er vigtigere end den enkelte’. Vi har set dygtige arvtagere efter tiden med Preben Elkjær. Don`t worry.
Det ville derfor være dejligt, om fokus blev flyttet til de, der har fortjent interesse og anerkendelse.
Statements om mere fleksibilitet og direkte spil var en del af landstrænerens strategi. For de, der opfatter fodbold som et dynamisk og uforudsigeligt spil, lyder det som klassisk musik. Som Albert Camus udtrykte det så smukt og enkelt i en artikel- ’skal sejre skaffes ved at tænke flere træk frem’ – at gøre det uventede – lige som i et skakspil.

Vi skal spejle os i modstanderne

De to modstandere, Island og Skotland, er valgt med en heldig hånd. Begge hold spiller dynamisk og direkte fodbold. Der er mange kvaliteter i begge hold.
Island er på det stade, Danmark var på i midten af 1980’erne. De er fyldt med entusiasme og gåpåmod. De er kvalificeret til landets første EM-slutrunde. Vi kommer til at møde et hold, der er i vækst og ikke er ramt af den individualisering, der har præget dele af den danske fodboldverden.
Det bliver spændende at se, om spillerne har modet til at tage den kamp op. At vise, at tiden med manglende engagement og succes er omme. Vi kan se det, når der skal dystes mod de sidste vikinger i verden. Den indstilling skal også være synlig, når det gælder skotterne.
God dyst.

BLÅ BOG

BLÅ BOG

JENS PETER SØRENSEN

Bloggen er skrevet af Jens Peter Sørensen. Han er historiker og idrætsunderviser – født i det Herrens år 1952.

Fodboldopdragelse i dansk fodbolds Mekka, Vejle. Senere elitespiller med størst succes i Skovbakkens optur i 1974-77. Medstifter af Spillerforeningen 1977 og medlem af bestyrelsen. Aktør i skiftet fra amatør til betalt fodbold i Danmark. Medvirkende i DBU`s trænerudvikling i årtier. Træner og leder i mange klubber, med forandring af kulturer som speciale. Medforfatter til bogen ’Bedre fodbold- bring hjernen i spil’ (2011), der er en undersøgelse af holdninger til jobbet som professionel fodboldspiller.

Forsker og underviser på UCN, Sport Management. Arbejder med projekter, der skal identificere sammenhænge mellem europæiske kulturer og fodboldspilleres forståelse af jobbet.

Bloggens holdninger står for skribentens egen regning.